Geen enkele fotograaf wil zijn reisfoto's verliezen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we je tips om tijdens je reis al een reservekopie van je foto's te maken.

Geen enkele fotograaf wil zijn reisfoto’s verliezen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we je tips om tijdens je reis al een reservekopie van je foto's te maken. Dit artikel wordt je aangeboden door opslagspecialist LaCie.

Hopelijk ben je als trouwe lezer van Shoot al lang overtuigd dat een goede back-up van je foto's nodig is. Digitale foto's staan op een harde schijf, en het is een onwrikbare wet: harde schijven gaan verloren of gewoonweg stuk. Als de gegevens op een defecte schijf al te recupereren zijn, betaal je daar vaak meer voor dan wat een tweede schijf voor back-up je had gekost. Dit artikel screent daarom enkele goede back-upgewoontes voor op vakantie en gaat er gemakshalve vanuit dat er een laptop meereist in de koffer. Hoe je best werkt, hangt er dan van af of je die laptop uitsluitend op reis wil gebruiken (bijvoorbeeld omdat het een verouderd exemplaar is), of hem thuis ook afwisselend met je desktop gebruikt. We gaan er eveneens van uit dat je Adobe Lightroom gebruikt om je foto's te beheren. 

Welk type en grootte van schijf je kiest, hangt af van je budget en hoeveel foto’s je van plan bent te maken. Aan 50 megabyte per foto, kan een harde schijf van één terabyte 20.000 foto’s bevatten. Je hebt de keuze tussen SSD (Solid State Drive) en de klassieke HDD-schijven. De eersten zijn veel sneller en veiliger dan de tweede omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten, maar het prijskaartje is navenant. Aangezien je ook je catalogus op de schijf plaatst, en Lightroom continu leest van en schrijft naar die schijf, kan de aankoop van een kleinere SSD (256 of 512 gigabyte ) een mooi compromis zijn. Op een schijf van 256 gigabyte kan je ook al een paar duizend foto’s kwijt. 

Scenario 1: een externe catalogus-schijf

Wanneer je vaak afwisselend met verschillende computers werkt en je foto’s op een niet of moeilijk te transporteren desktopschijf zoals een LaCie Big staan, kan je de Mastercatalogus van Lightroom en de(slimme) voorvertoningen beter voor eens en voor altijd van hun huidige locatie – meestal de interne schijf van je computer – verplaatsen naar een grote, snelle externe SSD-schijf.

Tijdens je reis koppel je die schijf gewoon aan je laptop. Maak op die schijf ook een map aan ‘LRFotosWorkInProgress’ en importeer je reisfoto’s naar submappen van deze map. Als je terug thuis bent, koppel je de schijf aan je desktop. Wanneer je je reisfoto’s afgewerkt hebt, kan je de mappen met de foto’s verplaatsen van de SSD naar je gebruikelijke fotoschijf, zodat je weer plaats vrijmaakt voor de volgende reeks foto’s. Opgelet: mappen met foto’s verplaats je in de Bibliotheekmodule van Lightroom, niet in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac) – anders raakt Lightroom het spoor van de originele foto’s bijster.

Een extra wenk: Windows-gebruikers geven hun externe schijven best een vaste schijfletter. Wanneer je een externe schijf aankoppelt aan je desktopcomputer, kan die namelijk een andere schijfletter krijgen dan op je laptop, en dan vindt Lightroom de foto’s niet terug. 

Scenario 2: een tijdelijke catalogus

De eenvoudigste manier is evenwel om een nieuwe, tijdelijke Lightroom-catalogus aan te maken op een externe harde schijf. Dat doe je als volgt: je sluit een nieuwe schijf aan op je laptop en kiest in Lightroom Bestand > Nieuwe catalogus. In het daaropvolgende dialoogvenster selecteer je de externe schijf in kwestie en geef je een naam op voor die catalogus, bijvoorbeeld ‘Frankrijk 2017’. Lightroom maakt dan een map ‘Frankrijk 2017’ op die harde schijf, maakt in die map een catalogus aan met dezelfde naam en opent die catalogus.

Een goede gewoonte is om op elke schijf met foto’s die in je Lightroom-catalogus zitten, een hoofdmap te maken met als naam ‘LRFotos’ plus de naam van de schijf. Bijvoorbeeld dus LRFotosLacie256GB. Tijdens je reis importeer je dan je foto’s naar submapjes in die hoofdmap, bijvoorbeeld op datum. In het importdialoogvenster kan je Lightroom een tweede (back-up) kopie van je foto’s laten maken. Dat doe je naar een andere schijf – een back-up op dezelfde schijf als het origineel is volstrekt zinloos. Heb je nog plaats op je interne schijf van je laptop, dan kan je deze kiezen; zoniet gebruik je een tweede externe schijf. Dat mag dan gerust een goedkopere, klassieke HDD-schijf zijn.

Ten slotte moet je nog een back-up van je catalogus maken. De frequentie daarvan kies je in de Catalogusinstellingen van Lightroom. Ook de back-up van je catalogus zet je niet op dezelfde schijf, maar ofwel op de interne schijf van de laptop of op dezelfde externe schijf waar je ook je foto’s op back-upt. Om helemaal op beide oren te kunnen slapen, zorg je dat je je gegevens nog een derde keer hebt. Dat kan door voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat je ze tijdens je reis niet hoeft te wissen, of door een extra back-up te maken op een externe schijf.

Omdat je op reis niet alleen met technische problemen maar ook met diefstal rekening moet houden, bewaar je de laptop en de externe schijf zo veel mogelijk apart. Zelf laat ik mijn laptop meestal in de hotelkamer (al dan niet in een kluis) en neem ik de schijf mee.

Eenmaal thuisgekomen koppel je de externe reisschijf aan je desktop, en start daar je normale Mastercatalogus in Lightroom op. Dan kan je via Bestand > ‘Importeren uit een andere catalogus’ de tijdelijke reiscatalogus en de foto’s in je Master-catalogus importeren.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146329_050kopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146329_010.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146329_020.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146329_030.png” caption=”||Lightroom kan je helpen om je foto’s tijdens het importeren automatisch in mappen op jaar en datum te zetten(1). Slimme voorvertoningen (2) laten je je foto’s in Lightroom ook bewerken zonder dat je de schijf nodig hebt waar je raw-originelen op staan.||In de Catalogusinstellingen kan je Lightroom zo instellen dat het programma je er regelmatig aan herinnert om een back-up van je catalogus te maken.||Het nadeel van Lightrooms optie om foto’s te back-uppen tijdens het importproces is dat het een statische back-up is: wanneer je later in de Bibliotheekmodule foto’s van plaats of naam verandert, wordt de back-up niet bijgewerkt. Om die reden is het beter om gespecialiseerde back-upsoftware te gebruiken die rekening houdt met latere wijzigingen.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.