In het najaar van 2016 bood Tamron drie lezers van Shoot de kans om aan de slag te gaan als concertfotograaf op het Hello Jazz Festival, samen met een aantal studenten fotografie. Shoot-lezer Matthias Ramioul won de bijbehorende fotowedstrijd.

In het najaar van 2016 bood Tamron drie lezers van Shoot de kans om aan de slag te gaan als concertfotograaf op het Hello Jazz Festival, samen met een aantal studenten fotografie. Shoot-lezer Matthias Ramioul won de bijbehorende fotowedstrijd.

Bij zijn inschrijving vermeldde Matthias Ramioul dat hij geen ervaring had met concertfotografie, maar dat hij graag zijn fotografische vaardigheden wou ontwikkelen. Samen met de andere deelnemers volgde hij eerst een ‘Tamron Clinic’ bij Hans Degreve – die de rol van de betreurde Jos Knaepen overnam.

“Hans Degreve heeft ons tips gegeven om een succesvol concertfotograaf te worden”, vertelt Matthias. “Zo waren er een aantal technische dingen waarop we moesten letten zoals: geen flits, hoge ISO-waarden, gebruik van een monopod, en ook tips voor Lightroom en Photoshop. Daarnaast gaf hij ook raad over hoe we onszelf moesten gedragen en wat we vooraf met de organisatoren moesten afspreken.”

“Het fotograferen zelf was voor mij een fantastische ervaring. De intimiteit van de concerten ’s avonds, het contact met de mensen, het feit dat we soms net dat ietsje meer mochten in vergelijking met gewone concertgangers en, natuurlijk, het nemen en bewerken van de foto’s zelf, zijn allemaal dingen die me alleen maar harder motiveerden en inspireerden.”

Tamron

Tijdens de concerten gebruikten de deelnemers uitsluitend objectieven van Tamron. Voor Matthias waren dat de 17-50mm f/2.8 en de 70-200mm f/2.8. “Ik vind beide lenzen zeer goed en ze waren heel geschikt voor concertfotografie”, zegt Matthias. ”De beeldstabilisatie is erg nuttig gezien het tekort aan licht en de daardoor onvermijdelijke lange sluitertijden bij concerten. Mijn voorkeur ging wel naar de 70-200mm-lens: dat bereik is interessanter wanneer de artiesten wat verder af staan. Ik ben zo tevreden over deze lens dat ik overweeg om er zelf een aan te schaffen.”

De winnende foto maakte Matthias tijdens een optreden van Wax Tailor, met de 70-200mm vanop 30 meter. “Wat ik dan zo leuk vind aan deze foto is dat hij, ondanks de moeilijke situatie, toch scherp genoeg is om de verschillende details te kunnen zien. Bovendien toont hij niet alleen de band van Wax Tailor, maar ook een deel van de zaal en dus de sfeer. Ook mooi is dat de twee spots op de blonde zangeres precies een ‘X’ vormen, wat voor mij refereert aan de ‘X’ in ‘Wax Tailor’.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.