DJI is best bekend voor zijn drones of quadcopters die luchtfotografie en -video toegankelijk gemaakt hebben. Het bedrijf zag al snel het potentieel in van een stabilisatiesysteem voor video, en ontwikkelde een eigen camerasysteem voor drones. De Osmo is daarvan afgeleid; het is in wezen de gestabiliseerde dronecamera van DJI voor handheld gebruik.

DJI is best bekend voor zijn drones of quadcopters die luchtfotografie en -video toegankelijk gemaakt hebben. Het bedrijf zag al snel het potentieel in van een stabilisatiesysteem voor video, en ontwikkelde een eigen camerasysteem voor drones. De Osmo is daarvan afgeleid; het is in wezen de gestabiliseerde dronecamera van DJI voor handheld gebruik.

Wanneer je de Osmo uitpakt, ziet hij er eerst uit als een vreemd medisch instrument. Het is meteen duidelijk dat er goed is nagedacht over het design en dat er veel aandacht is besteed aan de afwerking.

De camera wordt geleverd met een micro-SD van 16 GB, zodat je meteen aan de slag kunt. Installeer de DJI GO-app op je smartphone, plaats die in de geniaal ontworpen universele smartphonehouder, verwijder de lensdop, ontgrender de gimbal en je bent bijna klaar voor actie. Het opstarten van de camera en het opzetten van een wificonnectie met de smartphone gaat vlot.

Zodra de Osmo opstart, draait de camerakop naar zijn uitgangspositie. Daarom is het belangrijk dat de gimbal ontgrendeld is en dat de bewegende delen vrij kunnen ronddraaien. De handgreep is degelijk. Onder je duim zit een joystick waarmee je de camerakop kunt laten draaien of pannen, en de knoppen om foto’s of films te maken zijn goed geplaatst. Onder je wijsvinger zit een trigger om de Osmo op verschillende manieren te laten reageren op beweging – er zit zelfs een selfiemodus tussen.

Via de app heb je de controle over allerlei instellingen voor de camera en de gimbal, met onverwachte instellingen zoals de snelheid van pan en tilt, versnelling en demping. Aangepaste instellingen kunnen als profiel bewaard worden.

De camera

De cameramodule DJI X3 bevat een f/2.8-groothoeklens (20 mm-equivalent in full-frame) en een 12,4 megapixel Sony Exmor R CMOS-sensor. Die ondersteunt een heel gamma resoluties en framerates, van het magische 4K (3.840 x 2.160 pixel) met 30fps tot 4x-slow-motion (120 fps) in full HD (1.920 x 1.080 pixel). Er zijn ook verschillende videoprofielen waaronder D-Log en D-Cinelike, en ook een paar retrostijlen. Video wordt bewaard als MOV of MP4. Foto’s worden opgeslagen als raw (DNG), jpeg of beide, in 4:3- of 16:9-beeldverhouding. Zowel in video als in foto heb je een volautomaat, sluitertijdvoorkeuze (1/8.000 tot 30 seconden) en manuele modus. De belichtingscompensatie gaat van -3 tot +3, de gevoeligheid tot ISO 3.200 (video) of 1.600 (foto). Het verdient aanbeveling om te experimenteren met de instellingen. De volautomatische modus is voor veel toepassingen geschikt, maar je kan er meer uit halen.

Zodra je klaar bent om te filmen, helpen de gyroscopen en motoren in de Osmo je om je ‘vluchtpad’ zo stabiel mogelijk te houden, door elke beweging en trilling te compenseren. Dat doen ze uitzonderlijk goed. Probeer de verschillende trackingmodi zeker uit om te zien wat hun effect is – met de Osmo geldt dat oefening kunst baart. Zodra je het apparaat gebruikt, merk je de voordelen van stabilisatie al, maar het duurt wel even om alle finesses onder de knie te krijgen. Het is moeilijker dan ik verwacht had. Bij mijn tests ging het soms mis, waarschijnlijk door een fout bij de bediening, en een paar keer moest ik de Osmo herstarten, wat op een firmwareprobleempje kan wijzen.

Handig in de DJI GO-app is dat je via het aanraakscherm van je smartphone ook de belichting kunt aanpassen door op een deel van het beeld te tikken, en door te drukken de trackingmodus kunt kiezen. Via het aanraakscherm kun je ook de beweging van de camera sturen. Dat opent perspectieven voor teamwork: iemand beweegt met de Osmo en iemand anders concentreert zich op compositie en belichting. 

Kwaliteit

De beeldkwaliteit staat op het niveau van een actioncamera als de GoPro4. Veel hangt af van de lichtomstandigheden; zodra de zon verdwijnt, daalt de kwaliteit. Wil je betere kwaliteit, vervang dan de meegeleverde X3-camera door een DJI X5 of X55; die bevatten een Micro Four Thirds-beeldsensor en -lensvatting.

De audiokwaliteit via de ingebouwde microfoon stelt teleur; hij pikt heel wat lawaai op van de ingebouwde ventilator die de sensor en de gimbalmotoren koelt. Een firmware-update belooft beter geluid, maar een externe microfoon is aan te bevelen.

Bij hoge gevoeligheden treedt veel ruis op (f2.8, 1/160, ISO 1.600).

De fotokwaliteit van de Osmo is niet bijzonder. De iPhone 6 waarmee ik de Osmo bediende, maakt betere foto’s. Een panoramamodus maakt automatisch een panoramische foto van 180 of 360 graden door verschillende beelden aan elkaar te kleven. Dat ging tijdens mijn test een paar keer fout, waardoor ik de Osmo moest herstarten; gelukkig worden de afzonderlijke foto’s ook apart bewaard, zodat je in zo’n geval het panorama zelf kunt maken. Het is jammer dat de panoramafoto’s in de gewone landschapmodus gemaakt worden, waardoor de verticale resolutie van het resulterende beeld beperkt is; als de camera in portretmodus zou draaien, zou het panorama meer pixels kunnen tellen door meer foto’s te combineren.

De Osmo is een fantastisch product, maar hij vergt heel wat oefening. Er bestaan goedkopere stabilisatiesystemen, maar die bieden maar een fractie van de mogelijkheden. Wie een compact maar efficiënt videocameraplatform zoekt, zal niets beters dan de Osmo vinden. Als je er een koopt, schaf dan meteen een of meer extra batterijen aan. De camera, gimbal en wificonnectie zijn stroomvreters.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/05/145109_01hk8a0958.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/05/145109_02dsc6083osmohr.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/05/145109_03dji0110osmohr.jpg” caption=”||||”]DJI Osmo, via Kamera ExpressDJI

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.