Na de OM-D E-M5 kreeg ook de goedkopere E-M10 een opfrisbeurt waardoor hij het versienummer II verdient. Blikvanger is de verbeterde beeldstabilisatie, maar de E-M10 II is in vele opzichten een betere camera dan zijn voorganger.

Na de OM-D E-M5 kreeg ook de goedkopere E-M10 een opfrisbeurt waardoor hij het versienummer II verdient. Blikvanger is de verbeterde beeldstabilisatie, maar de E-M10 II is in vele opzichten een betere camera dan zijn voorganger.
 

Net als de OM-D E-M5 II  kreeg de nieuwe versie van de E-M10 een beeldstabilisatiesysteem dat de sensor over vijf assen kan laten bewegen. Zo worden bijna alle mogelijke bewegingen van de camera tijdens het fotograferen en filmen gecompenseerd.

De camerabody lijkt op een verkleinde versie van de E-M5 II, met minder knopjes en zonder de weerbestendige afwerking. Net als de E-M5 II filmt de E-M10 II nu ook met de hogere framerate van 60 fps in full HD-resolutie. Hij bevat ook een ingebouwde timelapsemodus. Je stelt het aantal opnames, het gewenste interval en de gewenste resolutie en framerate in, en de camera maakt automatisch het nodige aantal foto's én maakt er een video van. De originele foto's blijven bewaard. 

Aan de bovenzijde van de camera zitten het keuzewiel voor de opnamestand, plus twee instelwielen die naargelang de opnamestand de belichtingscompensatie, sluitertijd of het diafragma instellen. Drie functietoetsen geven je de mogelijkheid om vaak gebruikte instellingen aan te passen zonder dat je in het complexe cameramenu moet duiken.

Aan de achterkant zit een uitklapbaar lcd-scherm. Het is aanraakgevoelig en laat je menu's aanpassen, door foto's bladeren, een focuspunt kiezen en een opname maken (deze 'touch-shutter' kun je uitschakelen om niet onbedoeld foto's te maken).

De E-M10 II kreeg dezelfde elektronische zoeker als de E-M5 II. De 2,4 miljoen beeldpunten leveren een haarscherp beeld, en de oled-technologie zorgt voor een betere kleurweergave. De functie S-OVF (simulatie optische viewfinder) zorgt ervoor dat wat je in de zoeker ziet meer overeenkomt met wat je in het echt zou zien door een klassieke optische zoeker. Dit is bijvoorbeeld handig bij sterren- en nachtfotografie, waar het zoekerbeeld van een elektronische zoeker onnatuurlijk helder zou zijn.

Prestaties

De E-M10 II gebruikt dezelfde sensor en beeldprocessor als de E-M5 II, en het is dan ook geen verrassing dat hij een vergelijkbare beeldkwaliteit biedt. De camera produceert realistische kleuren. Vanaf ISO 800 gaat de ruisonderdrukking merkbaar ten koste van de scherpte. De autofocus werkt snel; de gezichts- en oogdetectie zijn bijzonder accuraat. De continu-autofocus, waarbij de camera bewegende onderwerpen moet volgen, is nog voor verbetering vatbaar.

De E-M10 II biedt de kwaliteit en heel wat van de mogelijkheden van de E-M5 II in een betaalbare verpakking.

Prijs: 599 euro (body) 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145063_om-de-m10markiiez-m1442iirblackfront300dpi.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145063_pb130058.jpg” caption=”||De camera produceert realistische kleuren (f/5.5, 1/80, ISO 400, 35 mm).”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.