Op Flickr krijg je gratis 1 terabyte aan opslagruimte. Dankzij de gratis software FlickrSync kun je die ruimte ook snel en eenvoudig benutten om een back-up te maken van al je foto's.

De gratis terabyte aan opslagruimte die Flickr biedt is ongezien. Tenzij je een professionele fotograaf bent die met raw-opnames honderden megabytes per foto maakt, volstaat die terabyte om een belangrijk deel van je fotocollectie veilig te stellen.

In tegenstelling tot echte clouddiensten zoals Dropbox en Box heeft Flickr echter geen te downloaden programma dat automatisch mappen synchroniseert. Foto’s uploaden gebeurt uitsluitend via de browser. Wanneer je een fotocollectie van 50 GB wil uploaden is dat een belemmering.

Door je mappen bladeren
Gelukkig is er software om daar een mouw aan te passen. Met de gratis tool FlickrSync kun je hele mappen automatisch synchroniseren met Flickr. FlickrSync laat je bladeren door je mappenstructuur, alwaar je mappen met foto’s kan aanduiden waarvan je graag online een back-up hebt. De software zal alle foto’s in die mappen automatisch online zetten, geordend in albums die de naam van de map meekrijgen.

Voor het uploaden moet je FlickrSync aan je account linken, en enkele instellingen aanpassen. Als je Flickr exclusief als back-updienst wilt gebruiken zul je vermoedelijk willen aanduiden dat alle geüploade albums privé zijn. Zo hoeft de hele wereld niet mee te kijken naar je vakantiefoto’s.

Synchroniseren maar
Na het selecteren van de mappen moet je de software de opdracht geven te synchroniseren. Er opent een venster waarin alle foto’s verschijnen die de tool online gaat zetten. De voortgang van het proces kun je volgen in een handige balk.

FlickrSync synchroniseert maar in één richting en is dus niet geschikt om je foto’s allemaal weer offline te halen. Als je gigabytes aan foto’s geordend online wil zetten is FlickrSync een subliem stukje software, maar dat wil niet zeggen dat het proces snel gaat. Houd er dus rekening mee dat het uren of misschien wel een dag of twee kan duren voordat al je foto’s veilig in de cloud staan.

FlickrSync download je hieronder.

(Beeld: scyther5 / Shutterstock.com)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/40/139574_shutterstock189447014.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/40/flickrsync.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.