Design staat niet echt hoog op de prioriteitenlijst bij AOC. Een eenvoudig kader in matzwart plastic, daar worden we niet wild van. Toch heeft de monitor heel wat andere prima kwaliteiten.

Design staat niet echt hoog op de prioriteitenlijst bij AOC. Een eenvoudig kader in matzwart plastic, daar worden we niet wild van. Vreemd genoeg is er aan de achterzijde wel moeite gedaan om een textielpatroon aan te brengen, maar daar ga je niet veel van zien.

Toch heeft de monitor heel wat andere prima kwaliteiten. Hij is in de hoogte verstelbaar, kantelbaar naar portretmodus en heeft een roterende voet. Bij de videoaansluitingen vind je alle mogelijkheden terug, en ook de HDMI-aansluiting is bruikbaar om de volledige resolutie van het scherm te benutten. Een ingebouwde USB-hub levert twee USB 2.0-aansluitingen en USB 3.0-aansluitingen, waarvan één met fast charging, waarop je toestellen extra snel oplaadt.

Kleine flater bij de bediening: de druktoetsen staan onder de schermrand, zijn niet verlicht en de opschriften zijn nauwelijks leesbaar. De menu’s op het scherm zijn ook niet erg logisch georganiseerd. Wijzigingen aanbrengen wordt al snel een martelgang. Installeer daarom onmiddellijk de ‘i-menu’-software, daarmee bedien je het scherm gewoon met de muis.

Het PLS-scherm heeft een vrij goede uniformiteit en de achtergrondverlichting schijnt niet door aan de randen. We zien een heel beperkte vorm van banding (een streepjespatroon waar we een graduele overgang verwachten), vooral zichtbaar in groentinten. De zwartwaarde is erg matig. Wie de helderheid laat zakken tot 100 cd/m², merkt wel dat het contrast dan verbetert.

Het scherm is beperkt tot sRGB. Wie die modus selecteert, kan helaas niet meer sleutelen aan de helderheid. Het kleurbereik is uitstekend. Groen en blauw zijn licht oververzadigd, maar dat vormt geen probleem. De grijsschaal kan echter beduidend beter. De kleurtemperatuur ligt gevoelig te laag, al is er gelukkig geen sprake van verschillende tinten. Ook de gammawaarde (instelling 1) is iets te laag, wat het beeld te helder maakt. Op ‘gamma 2’ is de gammawaarde nog lager en ‘gamma 3’ benadrukt het contrast.

De AOC heeft een degelijke basis, maar moet echt gecombineerd worden met een kalibratie. Gezien de lage prijs zien we dat nog door de vingers.

Prijs: 579 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.