De nieuwste versie van Photoshop Elements wil het privé delen van vakantiefoto's makkelijker maken, via een koppeling aan clouddienst Revel.

De nieuwste versie van Photoshop Elements wil het privé delen van vakantiefoto's en homevideo's makkelijker maken, via een koppeling aan clouddienst Revel.

Adobe is nog volop bezig met de overstap naar Creative Cloud, een abonnementsdienst voor zijn professionele software die de doosjesverkoop naar de geschiedenisboeken moet verwijzen. Onlangs maakte het bekend dat het al voorbij de 1 miljoen CC-abonnementen is.

Zo niet voor zijn instapsoftware voor consumenten, Adobe Photoshop (foto) en Premiere Elements (video), die deze week zijn jaarlijkse updateronde beleeft. De pakketten, versie 12 voor beide, zullen nog ouderwets in de schappen staan, met een Nederlandstalige versie voor Mac of Windows.

Ouderwetse desktopsoftware met cloudtintje
Toch zetten ook deze toegankelijke uitvoeringen van de bekende foto- en videobewerker een voorzichtige stap richting de cloud, via een koppeling aan de clouddienst c.q. mobiele app Revel.

Via deze dienst wordt het mogelijk om foto’s en video’s zowel vanaf een mobiel toestel als de desktop in een online album te zetten. Het moet zo niet alleen eenvoudiger worden om via Elements vakantiefoto’s en gemaakte homevideo’s te bewerken, maar ze daarna ook te delen met vrienden en familie.

Revel is nu al een clouddienst en verzameling apps voor mobiel en desktop, met ondersteuning voor iOS/Android enerzijds en Mac OS X/Windows (8) anderzijds. Het is zo mogelijk om gedeelde media te bekijken op welk toestel dan ook, zonder dat je per se verplicht bent om (een van) de Elements-pakketten aan te schaffen.
 

Revel: werk in uitvoering

Om niet verloren te gaan in het oerwoud aan fotodiensten, prijst Revel zichzelf vooral aan als een privacyvriendelijk alternatief voor familie en vrienden, waar je per maand gratis 50 foto’s of video’s aan kunt toevoegen.

De eerste maand kun je onbeperkt foto’s en video’s bij Revel parkeren. Wil je na die periode meer dan 50 stuks per maand toevoegen, dan kun je je voor 5,99 dollar per maand (ongeveer 4 euro) op de Premium-dienst abonneren.

De koppeling met Revel lijkt nog behoorlijk ‘werk in uitvoering’, omdat het nemen van foto’s via de mobiele apps ontzettend omslachtig is. Terwijl Revel juist meer bedoeld lijkt te zijn voor het beheren van gemaakte foto’s, moet het nemen van foto’s eerder gebeuren met een andere app: het zojuist gelanceerde Grouppix.

Deze fotoapp moet het makkelijk maken om op evenementen, zeg een bruiloft of kerstborrel, met meerdere aanwezigen foto’s te maken en die in een gezamenlijk online album te stoppen. Vanuit de app, die voorlopig alleen op iOS beschikbaar is, kun je dan weer eenvoudig de afbeeldingen doorsluizen naar Revel.

Voor de mensen die niets willen weten van dit cloudavontuur is er overigens weinig aan de hand. Beide Elements-pakketten blijven uitstekende desktopprogramma’s voor consumenten die “niet net zoveel tijd willen steken in het monteren van een filmpje als de vakantie heeft geduurd”, zoals Adobe-productmanager Pieter van Helvoirt het formuleert.

Wat is er nieuw in Elements 12?

De meest kleurrijke vernieuwing van Photoshop Elements 12 is Pet Eye, een functie die rode ogen verwijdert bij huisdieren.

Net als bij vorige versies krijgt de fotobewerker weer wat functies aan boord van grote broer Photoshop. Ditmaal gaat het om ‘content aware move’, een functie waarmee je personen en objecten kunt verplaatsen, waarna Elements de achtergrond voor je invult.

Deze slimme opvulling is eveneens toegevoegd aan de Straighten-tool, waarmee je scheve foto’s recht kunt trekken, waarna Photoshop Elements de witte randen voor je inkleurt.

Adobe heeft voor de instapversie van Photoshop verder een verzameling nieuwe fotorandjes toegevoegd. Er is ook een 64-bitsuitvoering voor Mac, die de Windowsversie overigens al bij de vorige editie had gekregen.

Hulpgidsen
Er zijn ook vernieuwingen in beide pakketten te vinden, zoals een uitbreiding van het aantal ‘begeleide bewerkingen.’ Dit zijn uitermate handige interactieve hulpgidsen, waarmee beginnende gebruikers kunnen leren hoe ze meer geavanceerde functies van Photoshop en Premiere Elements kunnen gebruiken.

Die begeleide bewerkingen zijn op verschillende moeilijkheidsniveaus te bekijken, zodat ervaren gebruikers kunnen zien wat er achter de schermen gebeurt.
 

Auto Smart Tones

Ook heeft Adobe Auto Smart Tones toegevoegd, waarmee gebruikers via een handig grafisch menu het contrast of de kleurverhouding kunnen aanpassen in foto’s en video’s. Photoshop en Premiere Elements onthouden die voorkeuren, zodat je de instellingen later eenvoudig kunt herhalen.

Premiere Elements, ten slotte, krijgt naast Auto Smart Tones en de Revel-verbinding 50 nieuwe soundtracks en 250 geluidseffecten, vergezeld van vier nieuwe thema’s om homevideo’s met een Hollywood-sausje te kunnen overgieten.

Voorzichtige stapjes naar de cloud
Adobe lijkt met de nieuwe versies van Photoshop en Premiere Elements voorzichtig de concurrentie aan te willen gaan met gevestigde partijen als Google Picasa en Apple iCloud/Photostream. Het hoofddoel blijft echter hetzelfde: zonder omhaal foto’s en filmpjes verfraaien voor een behoorlijke prijs.

De nieuwe versies van Photoshop en Premiere Elements kosten los 99,99 euro. Als je al een oudere versie van een van de pakketten hebt, kun je upgraden voor 79,99 per pakket.

Adobe biedt Elements vooral toch aan als Siamese tweeling, waarbij de foto- en videobewerker aan elkaar vastzitten met een mediabeheerder. Voor de bundel betaal je daarom 140 euro, terwijl je kunt upgraden voor 119,99 euro als je al eerder beide versies tegelijk hebt gekocht.

Het is nog niet bekend wanneer de Nederlandstalige versies hier in de winkel zullen verschijnen.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132959_photoshop-elements-12.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132949_prewelcome.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132949_premobilealbums2.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132949_preautosmarttone1.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/39/132949_230913revel.jpg” caption=”||||||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.