Nikon lanceert zijn eerste compactcamera met grote beeldsensor, die je normaal in spiegelreflexcamera's vindt.

Nikon lanceert zijn eerste compactcamera met een grote beeldsensor, die je normaal in spiegelreflexcamera’s vindt.

In de Nikon Coolpix A huist een 16-megapixelsensor van het DX-formaat. Dat is Nikons benaming voor de cropsensors die in de meeste digitale spiegelreflexcamera’s schuilen. Bijvoorbeeld de nieuwe Nikon D7100 die deze maand verschijnt.

Zo’n grote beeldsensor is ongebruikelijk in een compactcamera. Alleen Sony gaat nog een stap verder met zijn RX1, de allereerste fullframe-compactcamera. De beeldsensor daarin is dus net zo groot als een kleinbeeldnegatief.

Coolpix-vlaggenschip
Een nieuwe trend lijkt intussen wel in gang gezet. De bekende cameramerken maken hun compacte toestellen met vaste lens geavanceerder door er grotere sensors in te stoppen, voor een hoge beeldkwaliteit. De Nikon A is dan ook meteen het vlaggenschip in de Coolpix-lijn.

Ook bijzonder is dat er, net als bij de genoemde Nikon D7100, geen anti-aliasfilter tegen moiré voor de sensor zit. Daardoor kun je van de volle resolutie en meer scherpte profiteren. De lichtgevoeligheid gaat tot ISO 6400 maar is uit te breiden tot ISO 25.600.

Vaste groothoeklens
Op de Nikon A zit een vaste 18,5mm-lens (28 mm in kleinbeeld) met lichtsterkte f/2,8. Je beschikt onder meer over negentien scène-voorinstellingen, bijvoorbeeld eentje om een portret te maken van je huisdier. Filmen gaat ook, op hoge resolutie met maximaal 30 beelden per seconde.

De knoppen en de interface lijken ook eerder op die van een reflexcamera dan van een compact. Bovenop zit bijvoorbeeld een schoentje voor een optische zoeker, die je er als extra bij kunt kopen.

De Nikon A komt begin volgende maand uit, is in het zwart en zilver verkrijgbaar en kost een kleine 1.000 euro. Dat lijkt toch behoorlijk veel in de race die compactcamera’s momenteel verliezen van smartphones. Nikon ziet het dan ook eerder als een "tweede toestel voor eigenaren van een digitale spiegelreflex".

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.