Om je smartphonefoto's niet te verliezen, doe je er goed aan om ze in de cloud te bewaren. Veel diensten kunnen je foto's zelfs automatisch uploaden.

Om de foto’s op je smartphone veilig te stellen kan je ze automatisch laten uploaden naar de cloud. Zo ben je die leuke herinneringen niet kwijt wanneer je telefoon kapotgaat of wordt gestolen.

Er zijn verschillende diensten en apps (miniprogramma's) die je hierbij kunnen helpen. De mobiele diensten hebben elk hun eigen alternatief, maar je kan ook kiezen voor een alternatieve aanbieder. We zetten de belangrijkste diensten op een rij.

iCloud
iOS-gebruikers kunnen terecht bij Apples iCloud. Activeer synchronisatie van je fotostream met iCloud, en je foto’s worden automatisch naar de cloud versluisd. Bovendien worden ze dan gekopieerd naar al je andere iOS-apparaten.

Google+
Google moedigt Androidgebruikers aan om smartphonefoto’s automatisch te laten uploaden naar Google Plus. Dat kan publiek, of je kiest voor een privé-map die alleen voor jou zichtbaar is. Uploaden naar Google Plus kan ook vanaf andere platformen.

SkyDrive
Windows Phones hebben standaard SkyDrive aan boord, de clouddienst van Microsoft. SkyDrive zit ook standaard op Windows 8, en kan geïnstalleerd worden op alle andere platformen. Zo zijn je foto’s via elk toestel te bekijken.

Dropbox
Dropbox werkt over alle platformen heen, zodat je overal meteen toegang hebt tot je foto’s. Wie een HTC koopt, krijgt daar tegenwoordig tot 23 GB gratis opslagruimte (2 jaar lang) op Dropbox bovenop, wat de dienst voor deze gebruikers extra interessant maakt.

SugarSync
SugarSync is gelijkaardig aan Dropbox, maar geeft je meer controle over welke foto’s automatisch geüpload worden, en welke niet. Net zoals Dropbox werkt de dienst op alle platformen.

Amazon Cloud Drive Photos
Amazon Cloud Drive Photos is een applicatie voor Android om je foto’s automatisch te uploaden naar je Amazon Cloud Drive, die je ook via de pc kan raadplegen. Je kan rechtstreeks in de app foto’s maken, en beslist zelf welke foto’s worden gesynchroniseerd.

Box
Box is een andere gelijkaardige clouddienst met apps voor Android, iOS en Windows Phone. De gratis formule geeft je, net als SugarSync en Amazon, 5 GB opslagruimte. Dropbox geeft je standaard maar 2 GB, SkyDrive doet het iets beter met 7 GB gratis opslag.


 

Facebook
Ook Facebook geeft je in de mobiele applicatie de mogelijkheid om je foto’s automatisch te synchroniseren. Geüploade foto’s blijven privé tot je ze zelf selecteert om met je vrienden te delen. Facebook verkleint je foto’s wel, waardoor ze aan kwaliteit verliezen.

Het mag duidelijk zijn: er zijn genoeg diensten die je foto’s automatisch voor jou in de cloud kunnen bewaren. Welke je kiest hangt vooral af van je eigen voorkeur, en eventueel kan je zelfs verschillende clouddiensten combineren.

Onthoud wel dat het uploaden van je foto’s een internetverbinding vereist. Daarom kies je er het best voor om alleen te synchroniseren wanneer je via wifi verbonden bent, zodat je niet meteen al je mobiele data opsoupeert.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/foto_lumia.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128117_dropbox.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128117_gplus.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128117_facebook.png” caption=”||||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.