Heb je heimwee naar de instantfoto's van weleer? Dan heeft Fujifilm iets voor je. De Instax mini 7S maakt instantfoto's op kredietkaartformaat.

Heb je heimwee naar de instantfoto's van weleer? Dan heeft Fujifilm iets voor je. De Instax mini 7S maakt instantfoto's op kredietkaartformaat.

In de hoogdagen van instantfilm waren er drie grote producenten: Polaroid, Kodak en Fujifilm. Kodak stopte de productie na een juridisch geschil met Polaroid, en dat bedrijf ging roemloos failliet toen digitale fotografie opkwam. De dappere ondernemers van The Impossible Project maken nog wel compatibele instantfilm voor polaroidcamera's.

Fujifilm daarentegen is nooit gestopt met het maken van instantcamera's en de bijhorende film, maar verkocht die alleen nog in Azië. Maar nu retro weer helemaal hip is, brengt het die toestellen ook in Europa weer met vol enthousiasme op de markt.

Advertentie

Tijgerprint
De Fujifilm Instax mini 7S mikt op een jeugdig en trendy publiek. De vrij forse camera kan je pimpen met zelfklevende patronen; ons testmodel heeft een tijgerprint.

Om de camera te gebruiken, plaats je vier AA-batterijen en laad je een cassette met tien stuks instantfilm (54 x 86 mm, voor foto's van 46 x 62 mm) in de camera. Schuif de lens uit om de camera op te starten en druk dan op de ontspanner om het schutvel uit de cassette te laten schuiven. Nu ben je klaar om aan de slag te gaan.

Bewolkt, zonnig, heel zonnig
De Instax mini 7S is een volautomatische camera. Het enige wat je moet instellen is de omgeving waarin je fotografeert: binnen, bewolkte dag, zonnige dag, heel zonnige dag. De camera past de intensiteit van de flitser daaraan aan.

De lens heeft een vaste brandpuntsafstand die overeenkomt met een groothoek op een kleinbeeldcamera. Er is een optische zoeker, maar die geeft niet het beeld door de lens; daardoor is het lastig om nauwkeurig in te kaderen. Zodra je afdrukt, schuift de foto bovenaan uit de camera.

Na een paar minuten begint het beeld zichtbaar te worden. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt het ontwikkelproces vijf tot tien minuten. De foto's zijn scherp, en de kleuren zijn mooi verzadigd. Doordat de flitser altijd afgaat, zien personen er nogal bleekjes uit.

Retrogevoel
De camera zelf is niet duur, maar elke foto komt je op een euro extra te staan. Als je veel fotografeert ben je goedkoper af met een digitale camera, en voor de beeldkwaliteit moet je het ook niet doen. Maar met een instantcamera hou je wel een unieke foto in handen, die je meteen cadeau kan doen aan de persoon die er op staat. Het retrogevoel krijg je er gratis bij.

Prijs: 89 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.