Een halve week na Nikon kondigt ook Canon zijn kleine, goedkopere fullframecamera aan: de EOS 6D.

Een halve week na Nikon kondigt ook Canon zijn kleine, goedkopere fullframecamera aan: de EOS 6D.

Vandaag toont Canon voor de pers op Photokina zijn concurrent voor de Nikon D600, die vorige week werd aangekondigd en vanaf morgen ook op de grote internationale fotobeurs in Keulen te zien zal zijn.

Nieuwe sensor en autofocus
Fullframe-spiegelreflexcamera’s zijn vanwege hun grote volformaat-beeldsensor erg duur. Maar de grote cameramerken lijken daar nu tegelijk iets aan te gaan doen door deze toestellen binnen het bereik van de serieuze hobbyfotograaf te brengen met lichte, compacte instapmodellen.

De Canon EOS 6D beschikt over een nieuw ontwikkelde sensor van 20,2 megapixel. Je hebt daarmee een ISO-bereik van 100 tot 25.600 (uit te breiden tot 50-102.400). Eveneens nieuw is een elfpunts-autofocussysteem. Dat stelt beter scherp in slecht-lichtsituaties dan enige andere Canon-autofocus, zegt de fabrikant zelf.

Eerste Canon met wifi en gps
Ook wordt dit de eerste Canon-camera met gps en wifi. Je kunt je beelden dus draadloos overzetten en geografische informatie meegeven.

De gps is ook handig voor de reisfotograaf, omdat je de afgelegde route kunt weergeven op een kaart. De wififunctie kun je ook gebruiken om je foto’s snel op internet te zetten, of om ze draadloos af te drukken op een compatibele printer.

Net als de Nikon 600D kan de Canon EOS 6D filmen in full HD. Het resultaat bekijk je in detail op een HD-televisie of op het 3 inch (7,7 cm) grote lcd-scherm op de camera zelf, dat volgens Canon ook in vol zonlicht goed zichtbaar is.

HDR-modus
Praktisch is ook de speciale HDR-modus voor high dynamic range-foto’s. Dat wil zeggen dat je tot maximaal negen verschillende opnamen kunt maken, die dan worden gecombineerd tot één beeld met details in zowel de schaduwen als hoogbelichte delen.

De EOS 6D is de meest compacte fullframereflex van Canon. Hij meet 144,5 x 110,5 x 71,2 mm en weegt 770 gram. Hij komt begin december in de winkel voor naar verwachting ruim 2.000 euro. Dan heb je alleen de body. Wil je er de standaard 24-105mm-lens bij, dan betaal je zo’n 800 euro meer.

Exacte prijzen zullen we later toevoegen aan dit artikel.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.