Het productieproces van fotopapier voor inkjetprinters is vergelijkbaar met dat van chemisch fotopapier. Shoot kon een kijkje nemen in de fabriek van Ilford.

Welk papier je het best kiest voor je inkjetprinter, leggen we uit in dit artikel in onze Vraagbaak. Maar hoe wordt zo'n fotopapier eigenlijk gemaakt?

Het productieproces van fotopapier voor inkjetprinters is vergelijkbaar met dat van chemisch fotopapier. Shoot kon een kijkje nemen in de fabriek van Ilford.

De drager, oftewel het eigenlijke, onderliggende papier, maakt Ilford niet zelf. Dat wordt ingekocht in grote rollen die 500 tot 1.500 kg wegen. In een enorme machine worden op de drager de nodige coatings aangebracht die nodig zijn om de inkt van een printer te ontvangen en te fixeren. Dat gebeurt in verschillende lagen (layers).

Afhankelijk van het type telt inkjetpapier drie tot acht lagen. Elke laag is slechts één tot vijf duizendste van een millimeter dik. Het ‘gieten’ van die lagen moet dan ook met de nodige precisie gebeuren, zodat de lagen zich niet vermengen.

De exacte samenstelling van de lagen is uiteraard fabrieksgeheim. Ilford stelt de coatings zelf samen; zo’n coating bestaat uit tien tot dertig verschillende chemicaliën.

Nadat de lagen zijn gegoten, wordt het papier gedroogd. Daarna wordt het weer opgerold en naar de afwerkingseenheid gebracht. Daar wordt een rol versneden tot vellen voor desktopprinters, of tot kleinere rollen voor gebruik in grootformaatprinters.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/17/119498_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/17/119498_2.png” caption=”De coatingmachine.||Deze vergroting toont duidelijk de structuur van fotopapier, dat bestaat uit een dikke onderlaag waarop meerdere coatings worden aangebracht.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.