Verenigd Koninkrijk, Engeland, Bamburgh, 13 juli 2017 Zeekoeten op de Farne Islands. Deze eilandengroep in de Noordzee, voor de kust van Northumberland, is een natuurgebied in beheer bij de National Trust. Zeekoeten broeden in kolonies op rotskliffen en de rest van het jaar leven ze op zee. Zeekoeten zijn regelmatig slachtoffer van olievervuiling op zee. Uria aalge. United Kingdom, England, Bamburgh, july 13, 2017 Common Murres or Common Guillemots on the Farne Islands, a National Trust nature reserve. Foto: Sijmen Hendriks

Sijmen Hendriks fotografeerde gedurende vijf jaar de vogels en de landschappen aan de Noordzeekust en publiceerde die in zijn boek Turn the Tide.

De Noordzeekust is belangrijk voor veel vogels. Gedurende vijf jaar fotografeerde Sijmen Hendriks de vogels en de landschappen waarin zij leven. De ene keer in majestueuze natuurgebieden, de andere keer in grimmige industriegebieden of kuststeden. Dit prachtige fotoboek toont de schoonheid van het vogelleven, maar laat ook zien dat de natuur onder grote druk staat.

In een dichtbevolkt gebied met grote economische activiteit lijken de vogels onbekommerd hun gang te gaan. Helaas is dat schijn. De natuur en ook de vogels van het Noordzeegebied staan onder grote druk. Dit boek toont de schoonheid van het vogelleven, om duidelijk te maken wat er op het spel staat.

Wat Shoot er van vond

Turn the Tide: Birds around the North Sea is een boek van Sijmen Hendriks. Deze freelance fotograaf uit het Nederlandse Utrecht heeft al jaren een passie voor natuur- en vogelfotografie en dat is helemaal duidelijk wanneer je een bezoek brengt aan zijn website.

Ook in dit boek schijnt die passie door, Sijmen bezocht samen met grafisch ontwerpers Anja Pleit en Renske Das zeven landen en 25 schiereilanden die aan de Noordzee grenzen. Dat er zeven landen grenzen aan de Noordzee was voor ons al informatie waar we nooit bij stilgestaan hebben. Het zet meteen ook de toon voor de rest van het boek. Met Turn the Tide wil Sijmen immers meer doen dan alleen maar prachtige beelden delen. Het bewust maken van de lezer is minstens even belangrijk. Zoals hij aanhaalt in het boek, staan zee- en kustvogels wereldwijd onder grote druk en dat vooral door habitatverlies, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering.

Sijmen Hendriks Turn The Tide
Verenigd Koninkrijk, Engeland, Newcastle upon Tyne, 14 juli 2017 Jong Drieteenmeeuw kuiken (of Kittiwake) op een nest op Tyne Bridge in Newcastle upon Tyne. Op de Tyne Bridge, op het Baltic Centre for Contemporary Arts, en nog een aantal gebouwen in het centrum van Newcastle is de verst van zee gelegen kolonie Drieteenmeeuwen gevestigd. Drieteenmeeuwen leven het grootste deel van het jaar op de open oceaan en broeden op steile rotskusten en eilanden in grote kolonies. Rissa tridactyla. United Kingdom, England, Newcastle upon Tyne, july 14, 2017 Young Kittiwake chick on a nest on Tyne Bridge. Foto: Sijmen Hendriks

Indeling van Turn the Tide

Het boek is netjes opgedeeld in verschillende locaties waar we Noordzeevogels kunnen tegenkomen. Zand en modder, maar ook rotsen en de zee zelf. Hoewel de thema’s verschillend zijn, vind je in elke hoofdstuk steeds prachtige beelden terug. Sommige vogels heb je waarschijnlijk al wel eens gespot aan onze eigen kust, terwijl je het voor andere net iets verder moet gaan zoeken. Zo waren wij fan van de beelden die Sijmen maakte van papegaaiduikers op de Engels Farne-eilanden. Met hun oranje bek en schattige uiterlijk trekken zij snel de aandacht. Niet alleen de vogels in het boek, maar ook de landschappen zijn vaak adembenemend mooi en zorgen voor een fel contrast met het idee van onze saaie grijze Belgische kust.

Voor vogelliefhebbers en allerhande fotografen is dit boek dan ook een absolute aanrader. De prachtige beelden zorgen niet alleen voor inspiratie op fotovlak, ze motiveren je op ook om er zelf op uit te trekken. Alle locaties die Sijmen bezocht heeft tijdens zijn project staan netjes bij de foto’s en het is dus niet moeilijk om te besluiten zelf eens een trip te maken.

Sijmen Hendriks Turn The Tide
Nederland, Termunten, 5 april 2015 Zwerm steltlopers bij de Punt van Reide. De Punt van Reide ligt op de grens van de Eems en de Dollard. De Dollard is een brakwater-getijdengebied aan de zuidelijke oever van de Eems en maakt deel uit van de Waddenzee. Zeewater mengt zich hier met het zoete water van de Eems. Het gebied is een belangrijk broed-, rust en foerageergebied voor vogels. De Dollard is in de Middeleeuwen onstaan door overstromingen. De Dollard is onderdeel van Natura 2000-gebied Waddenzee en is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De windturbines staan in Oost-Friesland in Duitsland. The Netherlands, Termunten, april 5, 2015 Flight of waders on the Punt van Reide between the Ems river and the Dollart, a bay on the south side of the river Ems estuary, part of the Waddensea. The windturbines are located in Germany. Foto: Sijmen Hendriks

Turn the Tide: Birds around the North Sea (ISBN: 9789050116978) is beschikbaar via de KNNV en NHBS uitgeverijen voor de prijs van €44,95. Je kan ook via Sijmen Hendriks zelf een exemplaar bestellen, met als bonus een handtekening van de fotograaf.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in