fotograferen binnenshuis

De meeste fotografen vinden het fantastisch om buitenshuis aan het werk te gaan. Het voordeel van natuurlijk daglicht is groots.


De meeste fotografen vinden het fantastisch om buitenshuis aan het werk te gaan. Het voordeel van natuurlijk daglicht is groots. Wanneer je het licht op de juiste manier gebruikt, kan dit wonderen doen voor je werk. En belangrijker nog: het licht is ook nog eens geheel gratis. Je hebt geen studio nodig, niets. Enkel een goede camera en hetgeen wat je probeert vast te leggen. Maar wat nou als je graag binnenshuis foto’s maakt en je geen studiolampen tot je beschikking hebt? Dat maakt het al snel lastiger, maar gelukkig niet geheel onmogelijk.  Er zijn verschillende manieren waarop je daglicht kunt gebruiken in huis. Door te spelen met de overgordijnen, het licht te leren kennen én simpelweg gebruik te maken van de volgende tips, weet jij voortaan ook binnen te fotograferen als een ware pro. 

1. Doe al het kunstmatige licht uit  

 
Wanneer je voor het eerst begint met fotograferen binnenshuis, zal je misschien de neiging hebben om kunstmatig licht in te zetten. Soms bij gebrek aan iets beters. Zeker op een druilerige dag is deze beslissing heel begrijpelijk. Toch is het niet verstandig om van kunstmatig licht gebruik te maken. Dit is niet voor niets kunstmatig. Het kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de foto’s. Zeker wanneer het kunstmatige licht een duel aan dreigt te gaan met het natuurlijke daglicht. In dat geval zal er een bijzonder vervelend verschil ontstaan in licht. Dat maakt bijvoorbeeld dat je model plotseling een geheel andere huidskleur lijkt te hebben of zijn of haar ogen ineens anders zijn.  Schakel kunstmatig licht daarom altijd direct uit voordat je aan het werk gaat. Op die manier ben je verzekerd van de beste foto’s.  

2. Ontdek hoe het licht precies in huis valt  

 
Als je in je eigen huis fotografeert is dit waarschijnlijk een stuk gemakkelijker. Je weet als geen ander welke plekjes mooi zijn, hoe de raamdecoratie ingezet kan worden en hoe je het licht het best kunt gebruiken. Dit wordt echter anders als je in een andere woning moet fotograferen. Als fotograaf zal je hoogstwaarschijnlijk op meerdere plekken komen. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe licht werkt en hoe je deze kunt gebruiken om je foto’s te versterken. Zelfs op een ietwat druilerige dag. Een goede fotograaf weet bij alle omstandigheden te fotograferen.  

Advertentie

3. Fotografeer op verschillende tijdstippen  

Fotograferen bij natuurlijk daglicht in huis is niet gemakkelijk. Het is daarom verstandig als je begint met het opdoen van de nodige ervaring. Begin nooit direct bij een cliënt, maar doe dit eerst in je eigen tijd. Experimenteer met verschillende standen op je camera en probeer ook de verschillende tijdstippen uit. Fotograferen bij zonsopgang of zonsopgang geeft een geheel ander effect dan wanneer je tijdens het middaguur fotografeert. Leer de verschillen kennen en hoe je deze verschillen kunt inzetten voor het maken van andere foto’s. Zo is het licht tegen de avond vaak een stuk warmer dan overdag. Voor iedere reportage kun je dus weer een geheel ander moment gebruiken.  

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in