Luminar 4

Skylum biedt met de aankondiging van een tool die luchten vervangt op basis van artificiële intelligentie een eerste voorproefje van Luminar 4.

Skylum heeft laten weten dat Luminar 4 vanaf dit najaar verkrijgbaar is. Voor deze vierde versie van het beeldbewerkingsprogramma zet het bedrijf flink in op slimme functies die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie. Een eerste tip van de sluier van wat die AI gaat brengen is de nieuwe AI Sky Replacement-tool. Deze functie vervangt op foto’s geheel automatisch de saaie luchtpartijen door meer spetterende varianten. Volgens Skylum is AI Sky Replacement het perfecte hulpmiddel om foto’s te verbeteren van plaatsen die je niet opnieuw kunt bezoeken of waarop de weersomstandigheden niet ideaal waren.
De tool is een doorontwikkeling van de in Luminar 2018 geïntroduceerde AI Sky Enhancer-filter, dat helpt om diepte en kleur te versterken in platte of overbelichte luchten. Eerder dit jaar voegde Skylum het Accent AI 2.0-filter toe aan Luminar 3, een filter dat kijkt naar de inhoud van een foto en op basis van kunstmatige intelligentie die afbeelding automatisch verbetert. In Luminar 4 gaat Skylum dus een stapje verder omdat AI Sky Replacement de lucht op een foto geheel vervangt.
Luminar 4

Automatische detectie

AI Sky Replacement detecteert niet alleen automatisch de lucht, maar ook objecten in de scène van een foto. De tool maakt automatisch een masker voor de hemel, een klusje dat handmatig als snel vele minuten in beslag neemt. Ook detecteert hij de horizon en de oriëntatie van de te vervangen lucht, om het alternatief er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. De functie verwijdert storende elementen als halo’s, artefacten en randen van overgangen, problemen die vaak aanwezig waren in bestaande luchtvervangingstechnieken. Vervolgens kun je in AI Sky Replacement de hemel aanpassen aan de rest van een afbeelding, bijvoorbeeld door de scherptediepte, toon, belichting en kleur te veranderen.
De scène-relight-technologie past in Luminar 4 bovendien de rest van de foto aan in termen van belichting en kleur wanneer je een gewenste hemel selecteert. Dit zorgt ervoor dat een afbeelding en lucht overeenkomen zodat ze lijken te zijn genomen onder dezelfde omstandigheden.
Luminar 4 zal dit najaar worden uitgebracht, de precieze lanceringsdatum en prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Skylum heeft wel al toegezegd dat er speciale upgradetarieven komen voor de huidige gebruikers van Luminar. Zie hieronder wat voorbeelden van resultaten van AI Sky Replacement in Luminar 4.
 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.