RECENSIEOVERZICHT | |
PRO
| |
CON
| |
PRIJS: €299 | 8 TOTALE SCORE |
De Sony ECM-L1 lavaliermicrofoon biedt mogelijkheden voor zij die net wat extra willen op het vlak van audio.
De Sony ECM-L1 lavaliermicrofoon die in september werd aankondigd, lijkt een logische toevoeging aan het microfoonaanbod van Sony, maar met zijn hoge prijs zal hij niet voor iedereen zijn. Lavaliermicrofoons worden over het algemeen gezien als betaalbare oplossingen voor spraakopnames in de vorm van bijvoorbeeld een interview of podcast. In zulke gevallen worden ze meestal gecombineerd met draadloze microfoonsystemen. Een voorbeeld is de vandaag aangekondigde Sennheiser Profile Wireless van 300 euro. De Sony ECM-L1 kost met andere woorden evenveel als deze volledige set met twee draadloze microfoons. Dit betekent dat je niet alleen de geluidskwaliteit, maar ook het specifieke type microfoon echt moet waarderen om je aankoop te rechtvaardigen.
De ECM-L1 is een opvolger van de populaire ECM-77B, die in 2019 werd geïntroduceerd en vooral populair is bij professionals die werken aan interviews, podcasts, documentaires, reality-tv, vlogs en livestreams. De nieuwe ECM-L1 neemt veel van de sterke punten van zijn voorganger over en verbetert deze met de nieuwste technologieën, waaronder een korte rise time (de tijd die de microfoon nodig heeft om geluid op te pikken) en audio van hoge resolutie. Dit wordt mogelijk gemaakt door keramische achterplaten die zorgen voor elektrische stabiliteit, vooral belangrijk bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, waardoor je helder geluid zonder ruis krijgt.
Makkelijk in gebruik
Zoals elke lavaliermicrofoon, is de ECM-L1 zeer gebruiksvriendelijk. Het ontwerp is eenvoudig en de microfoon wordt aangesloten via een standaard 3,5mm aansluiting, die je steeds minder vindt op smartphones – behalve dan op de Sony Xperia 1 VI – maar volop aanwezig is op computers en opnameapparatuur zoals de Sony ZV-E10 II. Het plug-in power-systeem zorgt ervoor dat de microfoon stroom krijgt van het aangesloten apparaat zonder een extra batterij nodig te hebben.
Uitstekende bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van de ECM-L1 is van het hoogste niveau. De microfoon heeft een messing behuizing die slijtage voorkomt en een 2,2 mm dikke kabel van zuurstofvrij koper die transmissieverliezen minimaliseert en tegelijk bestand is tegen intensief gebruik. Sony heeft ook een vergrendelring toegevoegd aan de connector, zodat deze niet per ongeluk loskomt tijdens opnames. Dit is vooral handig voor professionals die vaak in bewegende situaties werken, zoals tijdens het vloggen.
Het geheel voelt premium aan en dat merkten we ook op tijdens het wisselen tussen windschermen. De microfoon komt met twee varianten: een compact metalen windscherm voor binnenopnames en een imitatiebonten windscherm voor buitenopnames. Alles voelt zo stevig aan dat even zoeken was voor we doorhadden dat je het windscherm van de microfoon moet trekken met een kracht die een goedkoper model zou kapot maken. Het andere windscherm monteren ging dan weer heel vlot. Het zijn zulke kleine verschillen in bouwkwaliteit die helpen bij het relativeren van de hoge prijs die je betaalt voor de microfoon.
Geluid dat net wat beter klinkt
De opnameprestaties van de ECM-L1 zijn gelukkig ook indrukwekkend. Hier moeten we wel een kanttekening maken, want hoewel er een verschil is met goedkopere alternatieven, was het verschil niet enorm. Dit betekent dat je echt heel veel waarde moet hechten aan het toegang hebben tot de allerhoogste audiokwaliteit. Als beginnend content creator zal je daarom liever je beperkte budget elders besteden.
Eindoordeel Sony ECM-L1 lavaliermicrofoon
Met een adviesprijs van 300 euro is de ECM-L1 niet voor iedereen weggelegd. Voor casual gebruikers of hobbyisten die lavaliermicrofoons af en toe gebruiken, zijn er goedkopere opties die waarschijnlijk voldoende zijn voor hun behoeften. Voor professionele filmmakers, vloggers en content creators die regelmatig video en/of audio-opnames maken en alleen de allerbeste geluidskwaliteit willen, is de ECM-L1 een uitstekende keuze die zijn prijs zeker waard is.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.