Panasonic Lumix GH6

Waar full-frame vaak alle aandacht krijgt, vergeten we soms dat er ook nog geweldige camera’s bestaan met een Micro Four Thirds sensor. De Panasonic Lumix GH6 is er daar eentje van. Klein en licht, maar voorzien van heel veel mogelijkheden, een sterke autofocus en een uitstekende beeldkwaliteit.

De aankondiging van de GH6 kwam enigszins als een verrassing want vorig jaar kwam de GH5 II nog op de markt, een voorproefje van het echte werk, zo blijkt. De Panasonic GH6 heeft een 25,2 megapixel sensor, 7,5 stops aan beeldstabilisatie en een scherm dat in zowat alle richtingen kan kantelen. De GH-serie staat verder bekend om de uitstekende videomogelijkheden en dat is ook hier weer het geval, met 5,7K aan 60 frames per seconde en Apple ProRes 422 HQ. 

Panasonic Lumix GH6
12mm, f/9, ISO 100, 1/40 sec. – Hoe vierde jij de Belgische feestdag?

Dit maakt van de camera een uitstekend hybride toestel vergelijkbaar met de Sony A7 IV, maar dan voor een scherpere prijs van 2.199 euro. Voor de MFT 12-60mm F/3.5-5.6 ASPH Power OiS Lumix G Vario kitlens betaal je 200 euro extra. De 12-60mm F/2.8-4.0 Leica DG Vario-Elmarit die wij getest hebben met de camera, kost je 600 euro bovenop de body. 

Ontwerp

Het ontwerp van de GH6 voelt meteen vertrouwd aan, net zoals de andere camera’s in de Panasonic Lumix G line-up. Origineel is het niet, maar het werkt. Rechts heb je een grote comfortabele grip, terwijl je met je linkerhand de lens kan ondersteunen terwijl je door de zoeker met 3,68 miljoen punten kijkt om je compositie vorm te geven, ongeacht hoe zonnig het is. 

De camera kan tegen stof en spatwater, al ontbreekt een officiële IP rating om de exacte weersbestendigheid aan te duiden. Het frame is gemaakt van stevig magnesium en Panasonic geeft ook aan dat de camera te gebruiken is in temperaturen tot min 10 graden. 

De fysieke knoppen en draaiknoppen zijn te vinden op vertrouwde plaatsen voor gebruikers van de vorige generatie, met een extra opnameknop toegevoegd aan de voorkant van de camera. Nu steeds meer mensen aan het vloggen gaan, is dat een leuke toevoeging. De nieuwe indicatielampjes maken dan weer duidelijk wanneer een opname loopt. 

Het touchscreen meet 3 inch of 7,6 centimeter en is van uitstekende kwaliteit. Het draait en keert in alle richtingen zodat geen enkele hoek onmogelijk lijkt te zijn. Tegelijk zorgt dit er ook voor dat je scherm zichtbaar blijft wanneer je een of meerdere kabels hebt aangesloten op de camera. 

GH6
16mm, f/5, ISO 100, 1/500 sec. – Kijk ook eens naar boven.

Omdat de sensor fysiek kleiner is dan een full-frame exemplaar, kan Panasonic in dit geval een kleine en lichte camera afleveren. Met een lens, batterij en SD-kaartje erbij weegt het geheel slechts 823 gram en meet het 138,4 x 100,3 x 99,6 millimeter. Dat is iets groter dan de GH5 II, te verklaren door de ventilator die werd toegevoegd en ervoor zorgt dat de achterkant wat verder uitsteekt. Dit is verder geen probleem en onze neus zat ook nooit in de weg bij het gebruiken van de zoeker.

Heel wat mogelijkheden

De GH6 mag dan wel een hybride camera zijn, maar er ligt best veel focus op video. Zo is er een grote HDMI-aansluiting voorzien om C4K 4:2:2 10-bit aan 60 fps uit te lezen en is er ondersteuning voor XLR microfoons via een extra accessoire. De usb-c-poort ondersteunt 10 Gbps overdrachtsnelheden en is in staat de camera permanent opgeladen te houden, zodat je video limiet enkel bepaald wordt door de grootte van je SD-kaart en/of CFexpress Type B kaartje, die beide een eigen kaartslot hebben. Let er wel op dat deze laatste kaartjes nog steeds heel prijzig zijn. 

De GH6 gebruikt de op contrast gebaseerde DFD (Depth from Defocus) autofocus technologie de we kennen van de GH5 II en biedt heel wat opties, inclusief automatische tracking van bewegende onderwerpen en de gebruikelijke mens, dier, oog- en gezichtsherkenning. 

Lumix GH6
42mm, f/3.9, ISO 100, 1/1000 sec.

Soms is het al eens zoeken naar de juiste focus, maar dit effect kan je beperken door autofocus te beperken tot een bepaalde afstand. Handig als je weet waar je onderwerp zich bevindt of zal bevinden. Hoe dan ook is de focus beter dan die van de GH5 II. 

De vijf-assige beeldstabilisatie heeft ook een upgrade gekregen en werkt beter dan bij de voorganger van de GH6. Hierdoor heb je 7,5 stops aan compensatie. Dat is best wat, en stelt je in staat om een foto van 100MP te maken met de High Resolution modus zonder dat je daar een statief voor nodig hebt. Wij maakten enkele foto’s van schilderijen in een kerk en het viel op hoeveel detail van de verf er zichtbaar was in onze foto’s. Uiteraard maakt de stabilisatie ook een enorm verschil tijdens het filmen van vlogs of het filmen. 

Beeldkwaliteit

Zoals we al aanhaalden heeft de Panasonic GH6 heel wat te bieden op het vlak van video en aardig wat functies zijn mogelijk wat overkill voor de occasionele gebruiker. Denk daarbij aan Apple ProRes, een 5,7K resolutie, 5,8K anamorphic en opnemen met een variabele frame rate. 4K opnemen kan aan 120 frames per seconde en Full HD zelfs aan 240, ideaal voor slow motion. De meeste opnamemodi ondersteunen ook 10-bit in plaats van 8-bit. 

12mm, f/9, ISO 100, 1/80 sec.

De foto kant van de camera werd echter niet vergeten, integendeel zelfs. Zo heb je een mechanische sluiter, de standaard M/A/P/S modi en heel wat specifieke instellingen voor meer niche opnames, zoals de eerder genoemde 100 megapixel beelden. Bursts kan je dan weer maken tegen 75 frames per seconde met de elektronische sluiter. 

De kleinere sensor zorgt er wel voor dat je ISO-bereik (50 tot 25600) kleiner is dan dat van sommige full-frame concurrenten. Dit wil zeggen dat de GH6 het net iets moeilijker zal hebben in situaties met weinig licht. Voor de meeste situaties is de camera meer dan voldoende, maar als je focust op concerten en fotografie in donkere omgevingen, kijk je misschien beter elders. Is belichting geen probleem, dan voldoen de gemaakt beelden aan alle verwachtingen. 

60mm, f/6.3, ISO 100, 1/125 sec. – Al die reclame, je zou voor minder even moeten rusten.

Eindoordeel

De Panasonic Lumix GH6 heeft heel wat te bieden aan de hybride fotograaf en jouw manier van werken zal dan ook van invloed zijn op jouw keuze. Heb je een lichte en compacte camera nodig die goed in de hand ligt, met uitstekende stabilisatie komt en je heel wat videomogelijkheden biedt? Dan is de GH6 de camera voor jou. Heb je echter lichtgevoeligheid nodig en zeggen videomogelijkheden je minder, dan kan je een full-frame camera overwegen in plaats van Micro Four Thirds, al zal je dan ongetwijfeld een groter budget moeten voorzien. 

Specificaties

 • Adviesprijs: 2.199 euro (body)
 • Resolutie: 5.776 x 4336 pixels (25 megapixels effectief)
 • Sensor: Micro Four Thirds CMOS (17,3 x 13 mm)
 • Gevoeligheid: ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot ISO 50-25600)
 • Opnamestand: Auto/P/A/S/M
 • Sluitertijd: 1/8.000 sec. (1/32.000 sec. elektronisch)
 • Autofocus: Contrast Detect (sensor), Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking
 • Reeksopnames: 14 beelden per seconde
 • Video: 5,7K 60p, 4K 120p, FHD 240p
 • Geheugenslots: 1x CFexpress(Type B), 1x SD (UHS-II)
 • Afmetingen: Circa 138 x 100 x 100 mm
 • Gewicht: 823 gram (incl. accu)
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in