welk oog zoeker

Wellicht sta je er niet bij stil, maar je kijkt meestal automatisch met hetzelfde oog door de zoeker van je camera. Welk oog is dat?

Wellicht sta je er niet bij stil, maar je kijkt meestal automatisch met hetzelfde oog door de zoeker van je camera. Welk oog is dat? Zoals je links- of rechtshandig bent, zo heb je ook een dominant oog waarmee je bij voorkeur kijkt. Er bestaat een handig kort trucje om snel vast te stellen welk oog dat voor jou is.

Strek je armen voor je uit. De duimen leg je horizontaal over elkaar. De toppen van je wijs- en middelvinger richt je naar boven en leg je gekruist tegen of over elkaar, waardoor er een driehoek tussen je handen ontstaat. Kijk door deze driehoek en neem met beide ogen geopend een klein voorwerp op pakweg twee meter afstand in het vizier, bijvoorbeeld een deurknop of pakje boter. Zoals op deze foto dus:

Zorg ervoor dat je het voorwerp centraal in de driehoek ziet. Sluit nu je linkeroog. Kun je het voorwerp nog steeds zien, dan is je rechteroog dominant. Kun je het voorwerp niet meer zien en is het achter je handen verdwenen, dan is je linkeroog dominant.

Twee derde kijkt liever met rechts

Een oog is dus dominant, maar dit wil nog niet zeggen dat je dan ook met je dominante oog door de zoeker moet kijken. Er zijn genoeg mensen die daar toch het andere oog voor gebruiken. Misschien omdat ze met dat oog scherper zien, of omdat ze zo begonnen zijn met fotograferen en het gewend zijn geraakt.

Ongeveer twee derde van de mensen heeft een dominant rechteroog. Een heel klein deel van de bevolking heeft helemaal geen dominant oog. Misschien hebben ‘linksogigen’ bij het fotograferen een zeker ergonomisch voordeel omdat camera’s meestal zijn ingericht op rechtshandigheid.

Maar ook hiervoor geldt dat het maar net is wat je makkelijk of prettig vindt en gewend bent. De ene fotograaf knijpt zijn andere oog dicht om beter te kunnen focussen, de ander houdt het juist open om in de gaten te kunnen houden wat er zich buiten het zoekerbereik afspeelt. Dat laatste kun je best eens oefenen, na een tijdje gaat het waarschijnlijk wennen.

Het trucje om vast te stellen met welk oog je bij voorkeur kijkt is dus een aardig weetje, geen richtlijn om beter foto’s te kunnen maken. Al zou je er eens mee kunnen experimenteren om te zien of het verschil uitmaakt voor je fotografische prestaties.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.