iPhone

De camera van de iPhone wordt steeds beter. Met deze vijf tips haal je het onderste uit het fotograferen met je Apple-smarpthone.

De mogelijkheden van een iPhone zijn tegenwoordig te veel om op te noemen. Maar naast alle leuke extra’s zoals Face ID om je telefoon te ontgrendelen is de camera waar de echte kracht ligt. Elk jaar wordt die steeds beter, en hoewel hij natuurlijk geen vervanging is voor een echte camera kom je best een heel eind met een iPhone. De iPhone XS won zelfs de smartphone camera van het jaar award. In het bezit zijn van een iPhone met een goede camera mag dan leuk zijn, maar je moet ook wel een beetje basiskennis hebben om professionele foto’s te kunnen maken. De vraag is alleen, waar begin je? In dit artikel geven wij je enkele tips zodat jij betere en hopelijk professionele foto’s leert maken met je iPhone.

Pas de regel van derden toe

De regel van derden is zo’n regel die zeer belangrijk is voor het creëren van een sterke compositie. Deze zegt eigenlijk dat je aandachtpunt niet direct in het midden moet staan, dit komt namelijk niet heel spannend over. Om het verschil te laten zien moet je goed kijken naar de onderstaande afbeelding. Het gebruik van de rasterlijnen zorgt ervoor dat je heel gelijk de regel van derden toe kan passen op iedere foto die je maakt.

Het raster is gemakkelijk te activeren door naar de instellingen van je iPhone te gaan, vervolgens naar foto’s, camera en dan zet je de optie raster of hulplijnen aan. Door deze regel te volgen maak je foto’s die aangenamer en professioneler overkomen.

Leer omgaan met HDR

HDR is een techniek die al jaren gebruikt wordt op telefoons, waar wat doet het nu precies? HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat je een optimale belichting krijgt op het moment dat je een foto maakt. Hoe wordt dit gedaan? Goed dat je het vraagt! Je smartphone neemt bij HDR heel snel achter elkaar meerdere foto’s met verschillende vormen van belichting. Deze worden vervolgens gecombineerd met alleen de beste eigenschappen van de verschillende foto’s, waarbij je uiteindelijk één foto overhoudt met de ideale hoeveelheid belichting.

Heb je een iPhone 7 of hoger dan staat de HDR-functie automatisch aan. Hiermee beslist je iPhone met beschikbare informatie of een foto HDR nodig heeft of niet. Let op, foto’s die gemaakt zijn terwijl de HDR-functie actief is, nemen wel iets meer geheugen in beslag dan normale foto’s. Dit is natuurlijk geen probleem als je beschikt over een iPhone met 512 GB aan opslagruimte. Dit geldt voor iedere iPhone, of je nu een iPhone 11 hebt of hebt gekozen voor een refurbished iPhone X.

Kies altijd voor natuurlijk licht

Een flits is leuk, en je iPhone komt er ook standaard mee dus waarom zou je hem niet gebruiken? Ondanks dat met elke generatie de flitsfunctie wel redelijk verbeterd wordt, blijft het maar een led-licht. Het is geen krachtig licht en op nieuwe iPhones die gebruik maken van TrueTone-technologie kan het zelfs rare effecten geven op je foto’s. Veel fotografen gebruiken natuurlijk licht en wanneer dit niet aanwezig is bootsen zij dit na met een extra flits- of continu licht.

Nog meer mogelijke met specifieke apps

We zeiden net al dat de camera van de iPhone echt in staat is om prachtige foto’s te maken. Maar wist je dat je door verschillende apps veel meer instellingen tot je beschikking kunt krijgen? Misschien wel de beste app heet VSCO. Deze app is gratis te downloaden en geeft je ontzettend veel filters, naast extra belichtingsopties en de mogelijkheid om de witbalans aan te passen. Een betaalde optie is de app genaamd Camera +2. Deze kost je € 4.99 en is gemaakt door fotoliefhebbers en dit kun je gelijk merken. Het biedt zoveel opties voor kleurenfilters en belichtingsmogelijkheden dat je jouw foto’s net zo kan tweaken als dat jij wilt.

Accessoires maken meer mogelijk

Uiteraard heb je ook accessoires die je ondersteunen in het maken van foto’s met je iPhone. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels zoals een tripod of selfiestick. Maar ook geavanceerde accessoires zoals een gimbal kunnen je ondersteunen in het maken van foto’s. Je kunt tegenwoordig ook verschillende lenzen kopen die je simpelweg op camera van je iPhone zet. Denk hierbij aan een groothoeklens of zelfs een telelens!

Dezelfde tips en je kunt besparen

Natuurlijk moet je wel geld overhouden als je besluit om extra accessoires te kopen. En wij hebben nou net de tip voor jou zodat je mogelijk wat geld kunt besparen! Heb je namelijk als eens van refurbished gehoord? Het aanschaffen van refurbished iPhones is in de laatste jaren steeds populairder geworden. Een refurbished iPhone is zoveel meer dan een tweedehands telefoon. Deze wordt gecontroleerd door experts op meer dan 50 punten en als er bepaalde onderdelen defect zijn of niet meer goed genoeg werken, worden deze vervangen met nieuwe onderdelen. Hiernaast krijg je bij aanbieders zoals refurbished.be 3 jaar garantie! Zeker een groot verschil want probeer jij maar eens 3 jaar garantie te krijgen als je een telefoon tweedehands koopt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in