Beautiful adult girl with cup of hot drink at Christmas fair in Dresden, Germany

Vandaag heeft Adobe Photoshop Elements 2023 en Premiere Elements 2023 aangekondigd, met toffe nieuwe functies die gericht zijn op creatieve bewerkingen en een hoger gebruikersgemak. Foto- en videobewerking was nooit zo eenvoudig en leuk!

Nieuwe functies

Beide softwarepakketten beschikken over een aantal geheel nieuwe functies die creatieve foto- en videobewerking eenvoudig maken voor gebruikers op elk vaardigheidsniveau. Veel daarvan zijn aangedreven door Adobe Sensei AI-technieken, waardoor ze heel intuïtief in gebruik zijn. De meeste functies bieden stapsgewijze begeleide bewerkingen die iedereen, van beginners tot gevorderde gebruikers. Elements 2023 gaat verder dan de desktop-app en biedt ook een verbonden ervaring met nieuwe web- en mobiele begeleidende apps (vooralsnog enkel in het Engels) zodat je films en video’s ook online kunt bekijken, bewerken en delen.

Photoshop Elements 2023

Dit toegankelijke beeldbewerkingsprogramma heeft achter de schermen flink gesleuteld aan bestaande functies, om de ervaring en de resultaten daarvan te verbeteren. Daarnaast hebben ze een aantal nieuwe functies toegevoegd. Laten we er een aantal op een rijtje zetten:

Favoriete functies:

 • Object verwijderen – Leg de focus op je onderwerp door afleidende elementen zoals hoogspanningsleidingen, voetgangers en andere objecten te verwijderen met een veeg van een penseel.
 • Selecteren met één klik – Selecteer automatisch een onderwerp op je foto door er een keer op te klikken. Daarna kun je die selectie (of juist de achtergrond) afzonderlijk bewerken met filters en de Elements-functies. Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei
 • Achtergrond vervangen – Selecteer het onderwerp van een foto en plaats het op een andere achtergrond om je foto nog mooier te maken. Bijgewerkt met meer nieuwe achtergronden.
 • Gelaatstrekken aanpassen – Met deze functie kun je automatisch gesloten ogen openen, fronsen ondersteboven te draaien, de gezichtshelling vorm aanapssen, de huid glad maken en meer. Aangedreven door Adobe Sensei.
 • Fotocollages – Er zijn nieuwe sjablonen toegevoegd om prachtige foto- en videocollages te maken met slechts een paar klikken. Voeg vervolgens tekst toe voor een persoonlijk tintje.

Nieuwe functies in Adobe Elements 2023

 • Bewegende foto’s maken – Dankzij AI-verbeteringen voor foto’s en video’s kun je bewegende elementen aan foto’s toevoegen, zoals watervallen, wolken en achtergronden. Deze bewerkingen kun je opslaan als MP4 (video’s) en GIF’s (geanimeerde foto’s) en delen op social media; Met artistieke effecten die zijn geïnspireerd op populaire kunststijlen, kun je met één klik hele videoclips transformeren.
 • Doorkijk-overlays toevoegen – Creëer de illusie van diepte in elke foto door je onderwerp te omkaderen met natuurlijke en realistische kaderingen en randen, zoals bloemen, bladeren, gras en meer. Verander eenvoudig het formaat, pas de vervaging aan of voeg een vignet toe om precies het gewenste effect te krijgen.
 • Snel zoeken en verkennen van opties voor bewerken met instructies. Hiervoor kun je bekende termen gebruiken, trefwoorden toevoegen of kiezen uit een aantal populaire opties.
 • Betere prestaties en stabiliteit – Adobe Photoshop Elements 2023 is tot 30% sneller geïnstalleerd en tot 50% snellere opgestart. Het programma is bovendien 30% kleiner geworden, waardoor je meer ruimte overhoudt op je harde schijf.
 • Apple M1-chipondersteuning – Met volledige ondersteuning voor Apple M1-chipsystemen heb je tot wel 45% snellere prestaties op Mac-computers.

Adobe Premiere Elements 2023

Dit videobewerkingsprogramma pakt één van de grootste probleemgebieden aan voor amateurfilmers. Films bewerken is namelijk best lastig, het is lastig om daar goed overzicht te bewaren en verschillende fragmenten aan elkaar te koppelen. Adobe Première Elements 2023 pakte een aantal populaire functies aan om te verbeteren… en voegt een paar coole mogelijkheden toe.

Favoriete functies

 • Automatisch opnieuw inkaderen – Pas het formaat van je filmpjes eenvoudig aan voor social media en meer. Bij deze functie blijft het belangrijkste deel van de actie behouden. Perfect voor clips met veel beweging, zoals een kinderverjaardagsfeestje of een sportevenement. Aangedreven door Adobe Sensei AI.
 • Diavoorstellingen – Vertel verhalen met geheel nieuwe sjablonen voor diavoorstellingen Deel uw foto’s en video’s in geanimeerde diavoorstellingen met een reeks moderne looks en thema’s.
 • Selectie – Selecteer een specifiek object — of gebied — van je video en pas eenvoudig een effect toe dat door de hele video wordt gevolgd, zoals het lichter maken van het onderwerp of de achtergrond vervagen.
 • Ruis verminderen – Heb je een film opgenomen bij weinig licht? Met het effect Ruis verminderen ziet het resultaat er scherper uit.
 • Slim bijsnijden – Slim bijsnijden vindt en brengt de beste scènes samen op basis van de stijl van uw video. Aangedreven door Adobe Sensei AI.
 • Stop-motion – Verander een reeks foto’s of video’s in een leuke stop-motionfilm die de actie versnelt.

Nieuwe functies in Adobe Première Elements 2023

 • Klik voor kunst – Transformeer je clips met effecten die zijn geïnspireerd op beroemde kunstwerken of populaire kunststijlen. Net als bij Photoshop Elements kun met één klik ​verbluffend artistieke effecten toevoegen. Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei
 • Audiotracks toevoegen – De perfecte video heeft de perfecte soundtrack nodig. Creëer precies het gevoel dat je wilt met meer dan 100 frisse nieuwe audiotracks.
 • Betere prestaties en stabiliteit – Geniet van maximaal 35% snellere installatie- en opstarttijden. Adobe Premiere Elements 2023 is tot wel 45% kleiner.
 • Apple M1-chipondersteuning – Met volledige ondersteuning voor Apple M1-chipsystemen profiteer je van tot 70% snellere opstarttijden en prestaties op Mac-computers.

Online aanwezigheid

Adobe introduceerde bovendien de Adobe Elements-app en web-applicatie, die ondersteunen bij de programma’s op de computer. De apps zelf zijn vooralsnog in bèta in het Engels, maar zullen snel officieel gereleased worden in meerdere talen. Met de Elements-apps kun je foto’s en video’s vanaf je smartphone of tablet overzetten naar je computer, om ze aldaar te bewerken. Bewerken kan ook vanuit de web-app, hoewel de bewerkingsmogelijkheden kleiner zullen zijn, is het een leuke plek om foto’s te openen, collage’s te maken en diavoorstellingen te maken. Alle beelden kunnen vanuit hier worden gedeeld met anderen. Deze toepassingen zullen blijvend worden geüpdate. Gebruikers met een Elements-licentie krijgen bovendien 2 GB cloudopslag.

Prijzen en beschikbaarheid

Photoshop Elements 2023 en Premiere Elements 2023 zijn nu beschikbaar voor aankoop via de Adobe website en de meeste grote retailers voor 100,43 euro per stuk, of gebundeld voor 151,25 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

 1. Premiere Elements 2023 is niet werkbaar op mijn M1 MacBook Pro. Het is zo ontzettend veel trager dan mijn versie op Windows. Regelmatig hangt het en moet ik het geforceerd sluiten. Ik werk maar met iMovie. Wie weet hoe ik Premiere Elements 2023 wel snel kan laten werken zonder stroperigheid?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in