Adobe komt met een gratis web-based versie van Photoshop. Vooralsnog enkel in Canada, maar binnenkort voor de hele wereld.

Canada is het testlab voor de gratis versie van Photoshop. Daar kunnen gebruikers via een gratis Adobe-account gebruikmaken van Photoshop op het web. Adobe beschrijft de service als freemium. Het is gratis, maar voor een aantal toekomstige functies zul je moeten betalen in een abonnementsvorm. Toch zullen er voldoende tools gratis beschikbaar zijn, zoals je die wellicht al kent van de versie voor de tablets.

“We willen Photoshop toegankelijker en gemakkelijker maken, zodat meer mensen het programma kunnen uitproberen en ervaren”, zegt Maria Yap, Adobe’s VP Digital Imaging.

Samenwerken als belangrijkste speerpunt

In oktober 2021 kwam Photoshop al met een webversie van Photoshop uit en introduceerde zij een vereenvoudigde versie van de app, waarin je de nodige basisbewerkingen kon uitvoeren. De webversie beschikte over Lagen en de belangrijkste gereedschappen. Toch kwam de webversie niet in de buurt van de functionaliteit van de app. In plaats daarvan was het meer een samenwerkingstool – een manier om afbeeldingen met anderen te delen en ze erin te laten kijken, wat aantekeningen achter te laten en een paar kleine aanpassingen aan te brengen.

Advertentie

Ontwikkelen van de webversie

Langzaam maar zeker ontwikkelde de webversie van Photoshop zich steeds verder, waarbij het meer afstapte van de basis als ‘samenwerkingstool’. Waar mensen voorheen vanuit de desktop-app moesten uploaden naar de Adobe cloud, kan nu elke Photoshop-abonnee inloggen en een nieuw document starten, rechtstreeks vanaf het web. Nu zijn ze dus bezig met een volledig webbased Photoshop, waarbij je gratis gebruik mag maken met een uitgeklede versie. Voor de volledige versie zul je moeten betalen. Een zet die ze al eerder deden met verschillende mobiele apps, zoals Photoshop Express en de app Lightroom. Als bijkomend voordeel kan de webapplicatie op iedere werkplek worden gebruikt, waaronder ook de minder krachtige Chromebooks. Daarmee zet Adobe de deuren open voor heel wat scholen en instellingen.

Release van de gratis Photoshop

Adobe gaf geen tijdlijn over de internationale release van de gratis Photoshop. Voor nu staan ontwikkelingen en tests op het menu, waarbij ze werken aan het verfijnen van Randen, Curven, Doordrukken en Tegenhouden en de mogelijkheid om slimme objecten te converteren. Ook komen functies als een Fotoherstel-filter en een Inkleurfilter naar het wereldwijde web. De webversie krijgt ook mobiele ondersteuning voor het beoordelen en becommentariëren van afbeeldingen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in