Marlonneke Willemsen

Marlonneke Willemsen fotografeerde de afgelopen jaren dieren vanaf hun eerste levensdag en bundelde 45 fotoseries in haar fotoboek Groeien.

“Als ik een nest pups zeven weken lang, elke week zou fotograferen, kan ik dan hun ontwikkeling zien?” Met deze vraag begon zeven jaar geleden het fotografieproject van Marlonneke Willemsen. Ze maakte een foto vanaf de geboortedag, gevolgd door zeven foto’s met een interval van een week. Na het maken van 45 dierenseries is er nu het boek Groeien. Het geeft een leerzaam en gedetailleerd beeld van de eerste levensweken en het daarbij veranderende uiterlijk van de verschillende dieren.

Van gekko’s en een trilspin tot geitjes en een postduif; fotografe Marlonneke Willemsen heeft ze allemaal voor haar lens gehad. Inmiddels staat de teller op zestig diersoorten die ze heeft vastgelegd. Hiervan staan er dus 45 op een witte achtergrond in het boek. Willemsen schreef zelf ook de teksten van het boek, die educatieve en leuke feitjes en achtergronden weergeven. Door bij elke sessie de dieren op te meten, weet de fotografe hoe ze een overzichtsfoto kan maken waarbij alle acht foto’s in verhouding zijn. Daardoor is de groei van het desbetreffende dier daadwerkelijk zichtbaar.

Marlonneke Willemsen
Grasparkiet, Marlonneke Willemsen © 2021, teNeues

Langlopend project

Marlonneke Willemsen begon het project in 2014 met het fotograferen van Kerry Blue Terrier pups, gevolgd door Britse langhaar kittens. Naast zoogdieren breidde ze haar series de afgelopen jaren gestaag uit met beeld van amfibieën, insecten, vogels, vissen, reptielen en weekdieren. In 2018 exposeerde ze al een gedeelte van het werk in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Doordat haar commerciële werkzaamheden bijna volledig wegvielen tijdens de eerste lockdown, gaf dit haar de mogelijkheid om zich fulltime te richten op het Groeien-project.

Naast het vele netwerken met fokkers en kwekers en zich in te lezen in de dieren, was de technische kennis om deze foto’s te kunnen maken tijdrovend. “In het begin heb ik veel moeten experimenteren, maar inmiddels weet ik precies welke setting mijn camera nodig heeft om een bepaald resultaat te krijgen. In een klein half uurtje kan ik mijn mobiele studio opzetten en afbreken”, vertelt Willemsen. “Daarnaast was het vooral bij het fotograferen van vissen een uitdaging om de studio inclusief witte achtergrond in het klein onder water na te bouwen.”

Bruine kikker, Marlonneke Willemsen © 2021, teNeues

Dierenwelzijn staat voorop

Als dierenliefhebber houdt Willemsen het welzijn van de ‘fotomodellen’ goed in de gaten. Voordat ze fotografeert overlegt ze eerst met eigenaren. Daarnaast informeert ze bij de wet Natuurbescherming welke soorten ze wel en niet mag fotograferen. En door goede voorbereiding kan ze snel schakelen, want de dieren staan niet langer dan vijf minuten voor de lens. “Zoogdieren zijn erg afhankelijk van hun moeder. Ik wil geen stress veroorzaken en daarom raak ik ook zo min mogelijk zelf de dieren aan. Alles gebeurt op hun voorwaarden en ik pas me daarop aan. Voor insecten en amfibieën gebruik ik bijvoorbeeld een speciaal takje of penseeltje. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat diertjes door mij gewond raken of doodgaan omdat ik zo nodig een foto moet maken.”

Kitten, Marlonneke Willemsen © 2021, teNeues

Overigens is het niet mogelijk om van alle soorten met een interval van één week te fotograferen. Het ene dier groeit sneller of langzamer dan het andere dier. Ook daar moe(s)t Willemsen rekening mee houden. De interval past ze daarop aan. Een andere uitzondering vormen dieren die een metamorfose doormaken, zoals kikkers en vlinders. “Bij de metamorfoses is van te voren niet precies te voorspellen hoe lang deze gaan duren. Om het hele proces zo goed mogelijk in beeld te brengen maak ik meerdere series, zodat ik zeker wet dat ik de foto’s heb met de juiste interval.”

In de toekomst hoopt Marlonneke Willemsen nieuwe dierenseries te kunnen maken en meer te kunnen samenwerken met natuurorganisaties. “Ik zou graag een Nederlandse salamander, een kameleon, een ooienvaar en een aantal roofvogels willen fotograferen. En misschien wilde dieren vanuit de dierentuin. Dit is een doorlopend project, want dieren zijn altijd fascinerend. Hoe groot of klein ze ook zijn. Voor dit project realiseerde ik me nooit echt hoe complex en divers dieren zijn. Ik hoop dat iedereen die deze foto’s ziet hetzelfde gevoel krijgt en zich ook beseft dat we voor ze moeten opkomen.”

Marlonneke Willemsen
Killivis, Marlonneke Willemsen © 2021, teNeues

Groeien (24,90 euro, ISBN- 978- 3-96171- 335-6) is een uitgave door de prestigieuze Duitse uitgeverij teNeues en telt 192 bladzijden van circa 22 x 28 centimeter. Het boek heeft een hardcover en bevat ongeveer 330 kleurenfoto’s. De teksten van de fotografe zijn zowel in het Engels, Duits als Nederlands afgedrukt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in