Quibi

Nieuwe streamingdienst Quibi, gericht op korte content, heeft het na een half jaar al moeilijk. Verschillende opties worden overwogen.

Quibi zou een revolutionaire videostreamingdienst worden voor korte video’s. Op het mobiele platform zijn afleveringen van maximum 10 minuten beschikbaar voor de gebruiker die snel content wil consumeren. Het probeert een middenweg zijn tussen YouTube met zijn korte user-generated video’s en de traditionele streamingdiensten als Netflix. Daarvoor nam het bekende personen zoals onder andere Liam Hemsworth en Chrissy Teigen onder de arm.

Oprichter Jeffrey Katzenberg en CEO Meg Whitman kondigde de komst van het platform in januari aan op CES, Consumer Electronics Show. De dienst werd gelanceerd in april van dit jaar. De app werd in de eerste dagen 2,7 miljoen keer gedownload. Een abonnement op de streamingdienst kost 5 dollar per maand met advertenties en 8 dollar per maand zonder.

Maar dat was niet genoeg. Het vooraf bepaalde doel voor het aantal abonnees wordt maar moeilijk gehaald. Deels zou de oorzaak daarvan gezocht kunnen worden bij de coronacrisis. Quibi is er op gericht om gebruikt te worden op momenten waarop men aan het wachten is, zoals op de trein of in de rij van de koffiezaak. Die momenten werden door de pandemie beperkt. Quibi ziet daarmee zijn doelpubliek verdwijnen.

Verkoop Quibi?

Nu blijkt dus dat het niet goed gaat met Quibi. Whitman en Katzenberg zouden al een voorstel gedaan hebben aan een mogelijke koper en overwegen naast de verkoop ook de mogelijkheid om het bedrijf op de beurs te zetten of opties om nieuwe investeringen binnen te halen.

Een verkoper vinden voor het jonge platform zal niet gemakkelijk zijn. Dat Katzenberg, geen vreemde in Hollywood, de dienst zo snel zou opgeven voorspelt niet veel goeds. Bovendien is Quibi geen eigenaar van de content op het platform. Ze krijgen slechts licenties van de makers om de inhoud aan te bieden, die na verloop van tijd ook weer vervallen. De inhoud is dus niet wat de dienst aantrekkelijk zou maken voor kopers.

Turnstyle

Wat wel interessant is aan het platform, is de technologie. Quibi ontwikkelde een ‘turnstyle’ dat uniek is voor het platform. Kijkers in de horizontale modus zullen de content anders te zien krijgen dan kijkers in de verticale modus. De inhoud wordt aangepast aan de manier waarop je kijkt.

De geruchten werden nog niet bevestigd door het bedrijf zelf. In een statement lieten ze weten dat ze ‘succesvol een nieuw bedrijf hebben gelanceerd dat een pionier is met een nieuwe vorm van storytelling en een state-of-the-art platform’. CEO Meg Whitman en oprichter Jeffrey Katzenberg zouden vastbesloten zijn om het bedrijf verder uit te bouwen op een manier die de beste ervaring voor klanten, de grootste waarde voor aandeelhouders en de beste kansen voor werknemers biedt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in