schaduwen

De technologie bevat twee modellen die AI gebruiken om externe schaduwen te verwijderen en natuurlijke gezichtsschaduwen te verzachten.

Portretfoto’s maken in hard zonlicht is een flinke uitdaging als je geen hulpmiddelen tot je beschikking hebt. De belichting is meestal verre van optimaal en op de gezichten zijn al snel lelijke schaduwen te zien. Een gezamenlijk project van de Berkeley Universiteit van Californië, het Massachusetts Institute of Technology en Google heeft zich op dit probleem gestort. De wetenschappers ontwikkelden een tool die razendsnel ongewenste schaduwen van portretfoto’s verwijdert.

In hun oplossing maken de onderzoekers onderscheid tussen twee soorten schaduw: schaduwen afkomstig van externe objecten en schaduw van natuurlijke gelaatstrekken zoals neus. Bovendien kijkt de tool naar de verhoudingen tussen de lichtste en donkerste delen van de gezichten.

Tool verwijdert schaduwen met AI

De tool maakt gebruik van artificiële intelligentie om de probleemgebieden te herkennen en aan te pakken. Het team ontwikkelde twee modellen, voor elk soort schaduw één. Om het systeem te trainen, werd het gevoed met afbeeldingen die oorspronkelijk geen schaduwen hadden. De AI leerde hiermee uiteindelijk om de vreemde schaduwen te verwijderen en de gezichtsschaduwen enkel te verzachten. Als beide typen schaduw volledig zouden zijn verwijderd, zouden de resultaten er onnatuurlijk uitzien.

Er bestaan al meer tools die schaduw kunnen herkennen, maar deze levert volgens de onderzoekers op dit moment de beste resultaten. Zoals in onderstaande video is te zien werkt het verwijderen en verzachten van de schaduw redelijk goed. Maar er zijn ook situaties waarin het er minder realistisch uitziet. Soms verwerkt de AI niet alle schaduwen, en soms worden gezichtsschaduwen te veel verwerkt, zodat de resultaten er vreemd uitzien. Maar naarmate de algoritmes verder worden getraind, worden de resultaten beter.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in