Fraunhofer HHI heeft samen met grote bedrijven als Sony, Apple, Intel, Huawei en Microsoft een nieuwe videocoderingsstandaard ontwikkeld die de grootte van een videobestand met maximaal 50% verkleint. Met H.266/VVC kunnen beelden met hoge resolutie worden opgeslagen met kleinere bestandsgroottes en in minder tijd worden verzonden.

H.266/VVC is de opvolger van de huidige H.265-compressiestandaard, waarbij VVC staat voor Versatile Video Coding oftewel veelzijdige videocodering. De techniek moet tegen het einde van dit jaar in gebruik komen.

H.266/VVC comprimeert efficiënter

Door de kleinere bestanden zorgt H.266/VVC voor een efficiëntere videotransmissie, ook in netwerken waar de gegevenscapaciteit beperkt is. De vorige standaard H.265/HEVC vereist bijvoorbeeld circa 10 gigabyte aan gegevens om een ​​UHD-video van 90 minuten te verzenden. Met de nieuwe technologie is slechts 5 gigabyte aan gegevens nodig om dezelfde kwaliteit te bereiken. De H.266/VVC is ontwikkeld met het oog op videocontent met ultrahoge resolutie, zoals 4K- of 8K-video’s. Bovendien werkt H.266/VVC met alle soorten bewegende beelden, ook bijvoorbeeld 360°-videopanorama’s in hoge resolutie.

Steeds meer bewegend beeld

De noodzaak voor kleinere video’s is duidelijk als je je bedenkt dat gecomprimeerde videogegevens tegenwoordig al 80 procent van het wereldwijde internetverkeer uitmaken. Aangezien er steeds meer bewegend beeld in 4K verschijnt en de eerste 8K-camera’s in aantocht zijn, zal de behoefte aan opslag en streaming van video alleen maar toenemen.

Apparaten moeten zijn uitgerust met speciale chips om goed met de nieuwe compressiestandaard om te kunnen gaan. Die nieuwe chips voor bijvoorbeeld mobiele apparaten worden volgens het persbericht op dit moment ontwikkeld. In het najaar zal Fraunhofer HHI de eerste H.266/VVC-software publiceren (voor zowel encoders als decoders).

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in