D780

De fullframe D780 heeft het vertrouwde uiterlijk van een Nikon spiegelreflex en componenten die van de Z 6-systeemcamera zijn overgenomen.

Met de introductie van de D780 laat Nikon zien dat het nog volledig vertrouwen heeft in de spiegelreflex. Deze nieuwe fullframe-dslr is de opvolger van de Nikon D750. De camera maakt gebruik van technologieën van verschillende camera’s van het bedrijf, al dan niet spiegelloos.

D780

Zo profiteren fotografen en videomakers bij opnamen met livebeeld van hetzelfde AF-systeem dat wordt gebruikt in de Nikon Z6. De D780 is namelijk voorzien van een vergelijkbare sensor van 24,5 megapixels met ingebakken 273 hybride detectiepunten als die systeemcamera. Dat impliceert dat de autofocusprestaties aanzienlijk beter zullen zijn dan andere spiegelreflexen van het bedrijf. Bovendien ondersteunt deze camera daarmee zowel gezicht- als oogherkenning om snel en accuraat gezichtsuitdrukkingen te kunnen vastleggen. Ook kan de D780 in live view-modus betrouwbaar automatisch focussen op onderwerpen bij weinig licht, tot aan maar liefst -6 EV. Bij fotograferen door de zoeker is een 51-punts AF-systeem met fasedetectie beschikbaar, dat volgens Nikon bewegende onderwerpen moeiteloos kan volgen. In deze modus kan je bovendien snel schakelen tussen meer geavanceerde AF-standen en kan de camera scherpstellen tot -3 EV.

Snelle serieopnamen vergroten de veelzijdigheid van Nikons nieuwste dslr: maximaal 7 bps bij opnamen door de zoeker en 12 bps in de stand Stil fotograferen tijdens livebeeldopnamen. Een andere interessante eigenschap is de minimale sluitertijd van 1/8000 sec. Die geeft fotografen de flexibiliteit om te synchroniseren met Nikon Speedlight-flitsers. Aan de andere kant van het spectrum ondersteunt de D780 sluitertijden tot maar liefst 900 sec., perfect om indrukwekkende lichtsporen en nachtelijke scènes vast te leggen.

Filmen met de Nikon D780

De D780 gebruikt de 6K-resolutie van de beeldsensor om 4K/UHD-video-opnamen met een hoge resolutie en een beeldsnelheid van 30p, 25p of 24p te produceren. Daarbij cropt de camera het beeld dus niet. Videofilmers kunnen ook een externe videorecorder gebruiken om haarscherpe HLG HDR-opnamen te maken. Die kunnen rechtstreeks worden weergegeven op een compatibele tv of monitor. De Nikon D780 ondersteunt ook N-Log die je veel vrijheid biedt om de kleuren van de videobeelden achter te bewerken. De camera heeft ook een ingebouwde time-lapse-functie. De oogherkenning-AF is ook beschikbaar als je foto’s maakt tijdens het filmen.

De D780 heeft een 0,70x optische zoeker met een grote beeldhoek en een dekking van 100%. Op de kantelbare lcd-monitor met 2.359.000 beeldpunten kun je de sluiter en AF via aanraking bedienen. Intern schuilt naast de CMOS-sensor een EXPEED 6-beeldprocessor om de beelden te verwerken. In de behuizing is ook dezelfde RGB-sensor met 180.000 pixels en hetzelfde systeem voor onderwerpherkenning als de D850 geïntegreerd. De D780 heeft een groter ISO-bereik dan die veelgeprezen fullframe. Je kunt de gevoeligheid instellen van ISO 100 tot ISO 51.200, dat omhoog uitbreidbaar is tot 204.800 en omlaag tot ISO 50.

De nieuwe Nikon is voorzien van twee SD-kaartsleuven, die het UHS-II-formaat ondersteunen. Net zoals zijn voorganger is de solide body van de D780 weerbestendig.

De Nikon D780 is eind deze maand beschikbaar voor een adviesprijs van 2.499 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in