Hasselblad DJI China

Werkt DJI aan een Hasselblad X1D-50c kloon voor de Aziatische markt? Een nieuw patent doet vermoeden van wel.

Een nieuw patent, dat ontdekt werd door Gizmodo Japan, toont ons een kloon van de Hasselblad X1D. Het werd ingediend door niemand minder dan DJI. Het ziet ernaar uit dat het bedrijf met deze camera zijn zinnen op de Aziatische markt heeft gezet. 

Eigendom van DJI

We kennen Hasselblad in de fotografiewereld als de Zweedse producent van premium middenformaatcamera’s. Maar wat niet algemeen geweten is, is dat de cameraproducent eigendom is van DJI, het Chinese merk dat vooral bekend is van zijn drones. DJI verkreeg een minderheidsaandeel in Hasselblad in 2015 en nam het bedrijf volledig over in 2017. Een jaar later verscheen de eerste Hasselblad-camera in DJI’s Mavic 2 PRO-drone. De droneproducent lijkt nu ook de technologie te gaan gebruiken om andere markten te veroveren, ditmaal zonder de Hasselblad naam te gebruiken. 

Geen 1:1-kopie

Het patent laat alvast weinig aan de verbeelding over, met tekeningen en zelfs uitgebreide 3D-modellen van de nieuwe camera, die wel erg lijkt op de Hasselblad X1D-50c. Toch zijn er ook enkele verschillen op te merken. Zoals een uitklapbaar LCD-scherm en een licht verschillende lay-out op de achterkant, inclusief een joystick die op de X1D-50c niet aanwezig is. Bij die camera was dat ook niet nodig, omdat de bediening perfect via het touchscreen te regelen viel. Mogelijk is dat in deze Aziatische variant dus anders. 

Advertentie

Goedkoop of net premium?

De vraag is natuurlijk wat DJI met deze nieuwe camera van plan is. Een goedkoper model voor de Chinese markt is een veilige assumptie. Maar er is ook precedent waar cameraproducenten een body van een andere camera gebruiken, enkele aanpassingen maken en deze dan verkopen als premiummodellen. De Leica Lux is zo bijvoorbeeld een Panasonic Lumix body en de Hasselblad Lunar is een rebrand van de Sony NEX-7. 

Hieronder alvast enkele beelden van deze nieuwe camera via PetaPixel. De patentdatabase is sinds de aankondiging van dit nieuwtje niet meer publiekelijk toegankelijk. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in