Hasselblad DJI China
Advertentie

Leer betere foto's te maken op de Photo Inspiration Day

15 september, Antwerpen

De Photo Inspiration Day is een dag vol fotografie, waarbij de nadruk ligt op het opdoen van praktijkkennis. Bestel nu je tickets en profiteer tot en met 20 augustus van 2 euro early bird korting.


 

Een nieuw patent, dat ontdekt werd door Gizmodo Japan, toont ons een kloon van de Hasselblad X1D. Het werd ingediend door niemand minder dan DJI en het ziet ernaar uit dat het bedrijf met deze camera zijn zinnen op de Aziatische markt heeft gezet. 

Eigendom van DJI

We kennen Hasselblad in de fotografiewereld als de Zweedse producent van premium middenformaatcamera’s, maar, wat niet algemeen geweten is, is het feit dat de cameraproducent eigendom is van DJI, het Chinese merk dat vooral bekend staat voor zijn drones. DJI verkreeg een minderheidsaandeel in Hasselblad in 2015 en nam het bedrijf volledig over in 2017. Een jaar later verscheen de eerste Hasselblad-camera in DJI’s Mavic 2 PRO-drone. De droneproducent lijkt nu ook de technologie te gaan gebruiken om andere markten te veroveren, ditmaal zonder de Hasselblad naam te gebruiken. 

Geen 1:1-kopie

Het patent laat alvast weinig aan de verbeelding over, met tekeningen en zelfs uitgebreide 3D-modellen van de nieuwe camera, die wel erg lijkt op de Hasselblad X1D-50c. Toch zijn er ook enkele verschillen op te merken, zoals een uitklapbaar LCD-scherm en een licht verschillende layout op de achterkant, inclusief een joystick die op de X1D-50c niet aanwezig is. Bij die camera was dat ook niet nodig, omdat de bediening perfect via het touchscreen te regelen viel, maar mogelijk is dat in deze Aziatische variant dus anders. 

Goedkoop of net premium?

De vraag is natuurlijk wat DJI met deze nieuwe camera van plan is. Een goedkoper model voor de Chinese markt is een veilige assumptie, maar er is ook precedent waar cameraproducenten een body van een andere camera gebruiken, enkele aanpassingen maken en deze dan verkopen als premiummodellen. De Leica Lux is zo bijvoorbeeld een Panasonic Lumix body en de Hasselblad Lunar is een rebrand van de Sony NEX-7. 

Hieronder alvast enkele beelden van deze nieuwe camera via PetaPixel, want de patentdatabase is sinds de aankondiging van dit nieuwtje niet meer publiekelijk toegankelijk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in