De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is door de brandpuntsafstand van 85mm en het grote diafragma geknipt voor portretten. Maar de nieuwkomer is veelzijdiger dan dat. Met deze nieuwkomer erbij hebben Canonfotografen nu de keuze uit drie merkeigen 85mm objectieven: de betaalbare Canon EF 85mm F1.8 USM (399 euro), de fraaie maar dure Canon […]

De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is door de brandpuntsafstand van 85mm en het grote diafragma geknipt voor portretten. Maar de nieuwkomer is veelzijdiger dan dat.
Met deze nieuwkomer erbij hebben Canonfotografen nu de keuze uit drie merkeigen 85mm objectieven: de betaalbare Canon EF 85mm F1.8 USM (399 euro), de fraaie maar dure Canon EF 85mm F1.2 L USM II (1.860 euro) en daartussen dus deze Canon EF 85mm F1.4 L IS USM (1.629 euro). Met hetzelfde maximale diafragma van f/1.4 zijn er nog de manuele Samyang 85mm F1.4 AS UMC (369 euro) en de puike Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art (1.249 euro). Keuze te over dus.
Het onderscheidende kenmerk van de nieuwe EF 85mm f/1.4L IS USM zit hem in de twee letters IS – image stabilisation oftewel beeldstabilisatie. In de lens zit een lenselement dat beweegt om minieme bewegingen van de camera tijdens de opname te compenseren. Daardoor kan je in donkere lichtomstandigheden uit de hand fotograferen met langere sluitertijden dan met een objectief zonder IS. Hou er rekening mee dat beeldstabilisatie nooit de beweging van je onderwerp kan compenseren: als je portretfotografie bij weinig licht wil beoefenen, zal je onderwerp in ieder geval zo stil als een standbeeld moeten zitten.

Een 85mm objectief wordt vaak een ‘portretlens’ genoemd, maar is veelzijdiger dan dat (f/2, 1/800, ISO 800, 85mm).

 

Bouw en bediening

De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is een forse lens van 10,5 cm lang en 950 gram zwaar. Ze voelt zich het best op een stevige camera, zoals de EOS 5D Mark IV die ik voor deze test gebruikte. Op een lichter toestel zal het zwaartepunt ver naar voor liggen. De lens is ontworpen voor full-framecamera’s maar kan ook op camera’s met een aps-c sensor gebruikt worden; ze geeft dan een vergelijkbare beeldhoek als een 135mm objectief op full-frame.
Op de lens zit een knop om te schakelen tussen autofocus en manuele scherpstelling, en een knop om de beeldstabilisatie in- of uit te schakelen. Aan de voorzijde zit een manuele scherpstelring.

Prestaties

In mijn tests bewijst de beeldstabilisatie haar nut. Waar ik met een niet-gestabiliseerde lens met deze brandpuntsafstand de sluitertijd rond 1/100 zou proberen te houden (volgens de vuistregel: minimale sluitertijd is 1 gedeeld door de brandpuntsafstand), kan ik hier uit de hand werken met 1/20 en met wat moeite zelfs op 1/10 seconde.

Dankzij de IS-beeldstabilisatie mag de sluitertijd wat langer zijn ( f/1.4, 1/20, ISO 250, 85mm).

 
De lens produceert bij de grootste diafragma’s een zeer mooie onscherpte op de achtergrond. In combinatie met de 5D Mark IV lukt het bovendien zeer goed om precies scherp te stellen op het gewenste punt. Dat is belangrijk omdat bij de grootste diafragma’s de scherptediepte heel beperkt is: als je een headshot maakt op f/1.4 is er maar een paar millimeter echt scherp. Op f/1.4 en f/2 is er duidelijk vignettering (donkere hoeken) op de opnames in raw-formaat te zien. Werk je in jpeg, dan werkt de 5D Mark IV die vignettering zelf al weg; in raw-formaat kan je dat zelf doen in je raw-ontwikkelaar.
Op f/1.4 is de scherptediepte heel klein – alleen het rechteroog (links op de foto) is scherp ( f/1.4, 1/1.000, ISO 200, 85mm).

 
In mijn test merkte ik geen noemenswaardige vervorming – rechte lijnen lopen zoals ze moeten lopen. Op de rand van zeer donkere en heldere gebieden is soms een groen randje van een paar pixels breed zichtbaar; in Lightroom kon ik dat perfect corrigeren met het lenscorrectiegereedschap.
De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM levert een puike beeldkwaliteit en bevat een zeer effectieve beeldstabilisatie, waardoor ze in slechte lichtomstandigheden uit de hand bruikbaar blijft. Haar voornaamste rivaal is de Sigma 85mm Art, die minder kost voor een vergelijkbare kwaliteit maar geen beeldstabilisatie biedt.
Prijs: 1.629 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.