Nikon introduceert een veelzijdig teleobjectief voor professionele sport- en natuurfotografen. De AF-S Nikkor 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR is het eerste teleobjectief in het Nikkor -assortiment met een ingebouwde 1,4x-teleconverter. Canon bracht in 2013 al zo’n telezoomlens met ingebouwde teleconverter uit, de EF 200-400mm f/4L IS USM (lees hier onze test), en nu volgt Nikon […]

Nikon introduceert een veelzijdig teleobjectief voor professionele sport- en natuurfotografen. De AF-S Nikkor 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR is het eerste teleobjectief in het Nikkor -assortiment met een ingebouwde 1,4x-teleconverter.
Canon bracht in 2013 al zo’n telezoomlens met ingebouwde teleconverter uit, de EF 200-400mm f/4L IS USM (lees hier onze test), en nu volgt Nikon – niet toevallig één maand voor de Olympische Winterspelen van start gaan. Want het uitbreidbaar zoombereik maakt deze AF-S Nikkor 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR ideaal voor sport- en wildlifefotografie. Het standaard zoombereik van 180 tot 400mm kan je uitbreiden tot 560mm door via een schakelaar de ingebouwde teleconverter te activeren. Daarbij verlies je één stop aan licht, het maximaal diafragma wordt dan f/5.6 in plaats van f/4. Doordat de converter exact op het individuele objectief afgesteld kan worden, gebeurt dat zonder verlies aan scherpte.

Met deze schakelaar schakel je de ingebouwde teleconverter in.

De gebruikelijke posities van de zoom- en scherpstelring zijn omgewisseld voor een betere controle. Omdat de zoomring zich nu dichter bij de voorkant van het objectief bevindt, direct onder je hand, kun je makkelijker een  stabiele houding aannemen tijdens het zoomen. Zowel de scherpstelring als de zoomring heeft een ribbels die zorgen voor een goede grip en een vloeiende bediening. Een statiefbevestigingsring met lagering staat garant voor een vloeiende overgang tussen de horizontale en de verticale stand.
De ingebouwde beedstabilisatie (VR) laat langere sluitertijden toe.

Nikon’s vibratiereductie (VR) biedt een voordeel van vier stops, zelfs wanneer de teleconverter is geactiveerd. Dankzij de Sport VR werkt dat ook bij snelbewegende onderwerpen. Een elektromagnetisch diafragma garandeert een exacte belichting bij hoge beeldsnelheden. Elk bewegend onderdeel van het objectief is volledig afgedicht en weerbestendig, en het objectief weegt een kloeke 3900 gram. De fluorcoating stoot water, stof en vuil actief af. Schrik niet: dit professionele objectief gaat 11.999 euro kosten, wat evenveel is als de Canon-tegenhanger.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.