Om een foto te maken druk je op de knop aan de voorkant. Dat lukt ook tijdens het trampolinespringen.

De originele Ricoh Theta was de eerste handige en betaalbare 360 gradencamera op de markt. Op dit nieuwste model zijn vooral de videomogelijkheden verbeterd. De Theta V lijkt als twee druppels water op de oudere modellen die we in het verleden konden testen, zoals de Theta m15  en de Theta S. Ricoh houdt vast aan het […]

De originele Ricoh Theta was de eerste handige en betaalbare 360 gradencamera op de markt. Op dit nieuwste model zijn vooral de videomogelijkheden verbeterd. De Theta V lijkt als twee druppels water op de oudere modellen die we in het verleden konden testen, zoals de Theta m15  en de Theta S. Ricoh houdt vast aan het wat knullige langwerpige design van de Theta. Met afmetingen van 4,5 x 13 x 2,3 centimeter en een gewicht van 120 gram past de Theta V in een hemdzak. Aan weerskanten van de camera zit een bolle fisheye-lens. Elke lens legt een beeldhoek van 190 graden vast, en de twee beelden worden door de camera samengevoegd tot een bolvormig panorama van 360 graden.
Aan de binnenkant van de Theta V is er heel wat veranderd. Zo filmt het toestel niet zoals zijn voorgangers in Full HD (1920 x 1080 pixels) maar in de ultrahoge 4K-resolutie (3840 x 1920 pixels); hij legt dus vier maal meer pixels vast. De meerwaarde van die hogere resolutie valt niet te onderschatten. Wanneer je een 360 graden video bekijkt op het scherm van een smartphone of computer, zie je immers altijd maar een deel van de vastgelegde pixels – net als in het echte leven kun je niet zien wat er ‘achter’ je gebeurt. Bij Full HD hou je dus een beeld met een vrij lage resolutie over in je gezichtsveld. In 4K is het beeld veel scherper.
Nog meer goed nieuws voor videomakers: de interne microfoon legt geluid in vier kanalen vast, waardoor het (op aangepaste afspeelapparatuur) zijn ruimtelijke dimensie behoudt. Een wagen die je al toeterend links voorbijrijdt, zal ook ‘links’ klinken op de geluidsband. Voor nog betere geluidskwaliteit is er een externe microfoon als accessoire te koop.
Voor fotografen is er op pixelvlak niets veranderd. De resolutie van foto’s blijft op 14,5 megapixel, zoals op de Theta S. Maar door het gebruik van een andere beeldsensor en een gloednieuwe beeldprocessor belooft de Theta V ook voor foto’s een betere beeldkwaliteit.

In gebruik


Aan de bediening van de Theta is amper iets gewijzigd – een goede zaak, want het toestel was en is erg makkelijk te gebruiken. Op de zijkant zit een knop om hem in te schakelen, om de WiFi-connectie te activeren en op de opnamemodus (foto of video) te wisselen. Aan de voorkant zit een grote knop om een foto te maken of een video-opname te starten en te stoppen. Wil je de camera niet in je hand houden, dan gebruik je de bijhorende app om het toestel vanop afstand te bedienen. Via die app kies je ook de gewenste opnamemodus voor foto’s (volautomatisch, sluitertijdkeuze, ISO-keuze of manueel) en bewerkingsopties (HDR, ruisreductie, DR- compensatie).
Je kan camera en smartphone nu ook via Bluetooth verbinden, wat minder stroom verbruikt dan WiFi. Bovendien kan je smartphone dan op een ander draadloos netwerk blijven zitten terwijl je de Theta met Bluetooth bedient. Je moet daarvoor wel eerst (eenmalig) de WiFi-connectie gebruiken om Bluetooth op de Theta te activeren, en – domper op de feestvreugde – bij een Bluetooth-connectie kun je geen opnamemodus of bewerkingsoptie selecteren. Afdrukken om een foto te maken of een video starten, daar blijft het bij.
Om beelden over te zetten naar je smartphone, blijft een WiFi-verbinding nodig. Ricoh heeft dat proces veel sneller gemaakt. Om een videobestand van 1 gigabyte (goed voor een opname van een tweetal minuten) over te zetten, heeft de Theta V vier minuten nodig. Net zoals zijn voorgangers bevat de camera een ingebouwd, niet uitbreidbaar geheugen. Dat is nu 19 gigabyte groot, goed voor pakweg 40 minuten video. Dat lijkt veel, maar het is gauw gevuld. Een slot voor microSD-geheugenkaartjes (tegenwoordig met vlotjes 256 GB) was toch wel handig geweest.

Prestaties

Inzake beeldkwaliteit is er gelukkig weinig om over te mopperen. De twee beeldhelften worden mooi aan elkaar geplakt, en meestal is niets te merken van een ‘naad’. Avond- en nachtopnames zijn veel scherper dankzij de betere ruisonderdrukking. Wel is er chromatische aberratie te zien – de rand tussen een gevel en blauwe lucht krijgt een paars lijntje.
De grootste verbetering is – letterlijk – te zien bij video, dankzij de vier maal hogere resolutie. Bij snelle beweging, en bij scènes met zeer veel fijne details (een bos waar de blaadjes in de wind wapperen) gaat door compressie wel wat scherpte verloren. Bij het filmen hou je de camera best zo stabiel mogelijk; er is geen beeldstabilisatie om bewegingen van het toestel tijdens de opname te compenseren.
Wie een vorige versie van de Theta heeft en veel filmt, moet niet nadenken: alleen al de 4K resolutie is de upgrade waard. Aan de fotozijde is er vooral in slechte lichtomstandigheden veel verbeterd aan de beeldkwaliteit. Het belangrijkste minpunt van de Theta blijft de onhandige vorm; een rivaal als de Samsung Gear 360 is toch handzamer.

Deel van een 360° opname in HDR. Hierbij worden twee opnames gecombineerd tot één beeld met een groter dynamisch bereik

Prijs: 449 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Comments are closed.