Loupedeck is een toetsenbord waarmee je foto’s sneller en makkelijker kan bewerken in Lightroom. Werkt dat ook echt? Wie Lightroom gebruikt, weet dat je wel even in de weer bent met muis en toetsenbord om de vele schuifregelaars van deze raw-ontwikkelaar af te stellen zoals je wil. Om dat proces sneller te laten verlopen, is er […]
Loupedeck is een toetsenbord waarmee je foto’s sneller en makkelijker kan bewerken in Lightroom. Werkt dat ook echt? Wie Lightroom gebruikt, weet dat je wel even in de weer bent met muis en toetsenbord om de vele schuifregelaars van deze raw-ontwikkelaar af te stellen zoals je wil. Om dat proces sneller te laten verlopen, is er nu Loupedeck: een toetsenbord dat speciaal ontwikkeld werd voor Lightroom. Het bevat liefst 36 knoppen, 12 draaiknoppen en 8 wieltjes waarmee je een of meer functies in Lightroom direct aanstuurt.
Ontwikkelslag
Loupedeck in gebruik nemen is kinderspel. Je downloadt de stuursoftware (voor Windows en MacOS) vanop de website van de fabrikant, installeert die op je computer en plugt dan de usb-kabel van het toetsenbord in. Wanneer je Lightroom opstart, wordt Loupedeck automatisch herkend.
Bij je eerste ervaring met Loupedeck voel je je als een audioleek die voor het eerst met een mengpaneel geconfronteerd wordt: zoveel knopjes! Het duurt even eer je begrijpt waar elk bedieningselement voor dient. Ze zijn gelukkig gelabeld (zij het in het Engels) met de functie waarvoor ze dienen. Een aantal toetsen dient voor heel algemene functies, zoals naar de volgende of vorige foto gaan, een bewerking ongedaan maken, inzoomen tot 100% of de fullscreen-modus van Lightroom activeren.
Links onder staan knoppen waarmee je in de Bibliotheekmodule een aantal sterren (van 1 tot 5) of een kleurlabel aan je foto’s kan toewijzen. Met de Pick-knop zet je de status van de foto op Keuze (Pick), door tegelijk de Fn-knop en de Pick-knop in te drukken zet je de status op Geweigerd (Rejected).
De meeste bedieningselementen zijn gekoppeld aan de Ontwikkelmodule van Lightroom. Voor elke schuifregelaar in het tabblad Standaard is er een draaiknop; deze staan niet in dezelfde volgorde als op dat tabblad, maar zijn logischer geordend in drie groepjes: Contrast, Belichting, en Helderheid; Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten, en Zwarte tinten; en Temperatuur, Kleurtint, Levendigheid, en Verzadiging. Met een draai aan een knop pas je de bijhorende instelling aan; druk de knop even in, en de instelling gaat weer terug naar de standaardwaarde (aanpassing 0).
Bijzonder handig vind ik de acht draaiwieltjes waarmee je de kleurkanalen uit Lightroom HSL-paneel kunt aanpassen. Met drie knoppen naast deze wieltjes kies je of je de Kleurtoon (Hue), Verzadiging (Sat) dan wel Luminantie (Lum) van de respectieve kleur wil wijzigen. Druk het wieltje in, en de aangepaste waarde springt weer op 0. Druk je op de knop Clr/BW op Loupedeck, dan kun je met deze wieltjes de zwart-witmix aanpassen.
Even handig zijn de knopen P1 tot en met P8 bovenaan. Via de software kan je hieraan je ontwikkelvoorinstellingen koppelen. Ik koppelde de toetsen aan mijn acht favoriete voorinstellingen voor kleur, en in combinatie met Fn aan mijn acht favoriete voorinstellingen voor zwart/wit. Zo kan ik heel snel zestien verschillende ontwikkelrecepten uitproberen.
De grote Rotate-knop activeert het gereedschap Rechtzetten; druk erop om het gereedschap Bijsnijden (Crop) te activeren. De beeldverhouding kiezen en de uitsnede plaatsen moet je nog wel met de muis doen. Ook als je met de Brush-toets het aanpassingspenseel activeert, heb je nog een muis (of grafisch tablet) nodig.
Vermelden we nog drie knoppen (C1 tot C3) waaraan je zelf een functie toekent die je uit een (beperkte) lijst kunt kiezen, en de Export-knop die het exportdialoogvenster oproept.
Winst
Zoals gezegd moet je wel wennen aan Loupedeck. Na een paar weken intensief gebruik ben ik er erg tevreden over. Met name in de ontwikkelmodule spaar ik veel tijd uit, doordat ik niet steeds met de muis naar het juiste venster in de rechterkolom moet zoeken. Loupedeck maakt je gewone toetsenbord en muis niet overbodig, maar kan je Lightroom-workflow flink bespoedigen. Ik had graag iets meer programmeerbare knoppen gezien, en meer keuze in de programmeerbare functies – dat laatste kan in een nieuwe softwareversie nog aangepast worden. Met een richtprijs van 369 euro is Loupedeck niet goedkoop te noemen. Aan jou om uit te maken of de potentiële tijdwinst dat geld waard is.
Prijs: 369 euro
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.