Op 15 mm legt het objectief een beeld vast met een diagonale beeldhoek van 180 graden.

Met dit nieuwe zoomobjectief van Nikon haal je in een keer twee fisheye-lenzen in huis: een circulaire en een diagonale fisheye. Net als de Canon EF 8-15 mm f/4 L USM Fisheye komt de AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm 1:3.5-4.5E ED van het best tot haar recht op een full-frame camera. Bij de brandpuntsafstand van 8 mm […]

Met dit nieuwe zoomobjectief van Nikon haal je in een keer twee fisheye-lenzen in huis: een circulaire en een diagonale fisheye. Net als de Canon EF 8-15 mm f/4 L USM Fisheye komt de AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm 1:3.5-4.5E ED van
het best tot haar recht op een full-frame camera. Bij de brandpuntsafstand van 8 mm werkt ze als een circulaire fisheye die een cirkelvormig beeld op het midden van de sensor projecteert – links en rechts van de cirkel blijft het frame zwart. Zoom je echter in tot 15 mm, dan verandert het objectief in een diagonale fisheyelens die de hele sensor vult met een beeld met een diagonale beeldhoek van 180 graden.
Je kunt het objectief ook op een Nikon-camera met cropsensor gebruiken. Je zoomt dan in tot ongeveer 11mm (een wit puntje op de zoomring geeft de juiste positie aan), en krijgt dan een diagonale fisheye voor je DX-camera. Wie alleen met DX-toestellen werkt, is echter goedkoper af met Nikons AF DX Fisheye Nikkor 10.5mm f/2.8G ED.

Bouw en bediening

In het midden van het objectief zit een smalle scherpstelring waarmee je manueel kunt focussen.

 
Het objectief zit in een behuizing die stevig aanvoelt en stof- en spatwaterdicht afgewerkt is. De afmetingen en het gewicht zijn vergelijkbaar met de Canon-tegenhanger. De meegeleverde zonnekap bestaat uit twee delen. Werk je met de diagonale fisheye (op FX of DX), dan volstaat het om het deksel te verwijderen. Voor de circulaire fisheye moet je de volledige zonnekap van de lens schroeven, anders is ze zichtbaar op de foto.
De zoomring zit vooraan, zoals bij alle recente Nikon-lenzen, en toont markeringen voor 8, 10 ,12, 14 en 15 mm en – zoals al vermeld – voor de DX-zoompositieOp een FX-camera zul je vooral de posities van 8 en 15 mm willen gebruiken; op de tussenliggende brandpuntsafstanden komt het objectief niet echt tot z’n recht.
In het midden van het objectief zit een smalle scherpstelring waarmee je manueel kunt focussen. De minimale focusafstand bedraagt 16 centimeter gemeten vanaf de sensor, of slechts 3,5 cm van het voorste lenselement.

In de praktijk

Ik probeerde het objectief op een D750 (FX) en D7500 (DX). Op beide toestellen werkt de autofocus prima. De scherpte is uitstekend tot in de beeldhoeken. Dankzij een speciale coating is de lens nauwelijks ongevoelig voor flare, ongewenste reflecties veroorzaakt door felle lichtbronnen. Dat is goed nieuws, want door de beeldhoek van 180 graden staat de zon heel gauw mee in beeld. Bij circulaire fisheye-opnames in fel zonlicht verschijnt er een blauw lijntje aan de rand van de beeldcirkel – een fenomeen dat normaal is voor circulaire fisheyes. Fans van fisheye-lenzen fans halen met deze nieuwkomer meteen een circulaire en diagonale fisheye in huis en houden dus meer plaats in de fototas. Het objectief levert ook nog eens puike prestaties.

Op 8 mm krijg je een cirkelvormig beeld dat alleen het midden van de sensor vult.

 
Op 15 mm legt het objectief een beeld vast met een diagonale beeldhoek van 180 graden.

 
Prijs: 1.539 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.