Tamrons nieuwste superzoom-objectief biedt een uitzonderlijk groot zoombereik in een licht en compact formaat. Kun je voortaan je andere objectieven thuislaten?

Tamrons nieuwste superzoom-objectief biedt een uitzonderlijk groot zoombereik in een licht en compact formaat. Kun je voortaan je andere objectieven thuislaten?
Superzoomlenzen zijn erg populair. Het is makkelijk te begrijpen waarom: doordat hun zoombereik gaat van groothoek het telebereik, kun je met één lens op je camera veel verschillende situaties aan. Een typische telezoomlens voor camera’s met een sensor in APS-C formaat gaat van 16 of 18mm in groothoek tot 200 of 300 mm als je inzoomt. Tamrons nieuwste objectief, voluit de 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD (beschikbaar voor Canon en Nikon), verlegt de grenzen met een ongekend zoombereik van 18 tot 400mm – het equivalent van 27 tot 600 mm op een full-framecamera. Je kan dus het ene moment een gebouw of landschap fotograferen met de groothoek, en dan inzoomen op een vogel die zich metersver van de camera bevindt.

Bovenstaande foto’s tonen het enorme zoombereik van deze superzoomlens.

Een superzoomlens wordt vooral gebruikt op dagtrips en op reizen, en mag daarom niet te groot of zwaar zijn. De 18-400mm f/3.5-6.3 weegt 705 gram, wat amper 250 gram meer is dan Tamrons 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD. Ze lens is in ingeschoven toestand 12,1 centimeter lang, en wordt 11 centimeter langer als je helemaal inzoomt. De lens is stof- en spatwaterdicht – je hoeft dus niet bang te zijn om verrast te worden door een regenbui. Tamrons VC (Vibration Compensation) systeem voor beeldstabilisatie laat je toe om uit de hand te fotograferen met sluitertijden die tot drie stops (acht keer) langer zijn. In mijn tests kon ik met de lens op 400 mm scherpe opnames maken op 1/25 seconde, terwijl je volgens de vuistregel minstens 1/600 seconde zou moeten aanhouden.
Op de lens staan schakelaars om de VC in en uit te schakelen, en eentje om te wisselen tussen autofocus en manuele scherpstelling. Een derde schakelaar vergrendelt de lens in groothoekpositie, zodat ze niet kan uitschuiven in je rugzak of terwijl je ermee rondwandelt. De grote zoomring heeft een korte slag: in een kwartdraai ga je van 18 tot 400 mm. Dat betekent dat je héél snel kunt in- en uitzoomen. Aan de voorzijde zit de scherpstelring.

Prestaties en conclusie

De nieuwe lens levert de beste resultaten in het groothoekbereik. Zoom in tot 70 mm, en de scherpte neemt af in de hoeken. Nog verder inzoomen, en de resultaten worden nog zachter. De opnames op 400mm zijn zonder meer bruikbaar, maar verwacht niet de gestoken scherpte van een telelens. Het beste resultaat haal je als je het diafragma verkleint naar f/5.6 in groothoek en f/8 als je inzoomt.

In groothoek is de tonvervorming duidelijk (let op de dakgoot).

In groothoekstand is er zichtbare tonvervorming, die omslaat naar kussenvervorming in de tele-positie. Deze vervorming kun je in nabewerking van je raw-bestanden makkelijk wegwerken. Dat geldt ook voor de vignettering; met name in de groothoek zijn de beeldranden merkbaar donkerder. Ten slotte merkte ik ook duidelijke chromatische aberratie: op contrastrijke randen zijn groene of paarse lijnen te zien. Ook deze zijn makkelijk weg te werken in raw. De autofocus werkt snel: de lens stelt snel scherp op statische onderwerpen (getest in combinatie met een Nikon D5600).
Het enorme zoombereik, de efficiënte beeldstabilisatie en degelijke autofocus zijn zeker troeven van dit objectief. Maar een superzoomlens blijft een compromis tussen comfort en beeldkwaliteit. Zeker bij langere brandpuntsafstanden zal je met een echte telelens scherpere resultaten halen. Werk zeker in raw-formaat, zodat je optische vervorming, vignettering en kleurrandjes kunt verwijderen. Met die beperkingen in het achterhoofd vind je in de Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD een veelzijdige reisgezel.
Prijs: 799 euro (update 30 juni 2017)
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/25/146340_wdsc0275.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/25/146340_wdsc0279.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/25/146340_wb028mainvisual120170418.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/25/146340_wdsc0014.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/25/146340_wdsc0008.jpg” caption=”||||||Door de zoomring kun je snel inzoomen op onderwerpen die je in het oog krijgt.||In groothoek is de tonvervorming duidelijk (let op de dakgoot).”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.