Tamron heeft een nieuwe lichtsterke telezoomlens voor full- framecamera's uitgebracht. De nieuwkomer zit in Tamrons SP-reeks, de topklasse van deze lenzenbouwer. We proberen hem uit.

Tamron heeft een nieuwe lichtsterke telezoomlens voor full- framecamera’s uitgebracht. De nieuwkomer zit in Tamrons SP-reeks, de topklasse van deze lenzenbouwer. We proberen hem uit. 

De laatste jaren is er heel wat beweging in de lenzenwereld. Zogenaamde third party lenzenmakers zoals Tamron en Sigma stonden vroeger vooral bekend om hun goedkopere alternatieven voor merkeigen objectieven. Dat de optische kwaliteit of de afwerking niet op hetzelfde niveau stonden, nam je er dan bij. Die oude waarheid gaat niet meer op. Sigma en Tamron hebben met respectievelijk de Art-serie en de SP-reeks de lat een stuk hoger gelegd voor zichzelf. Goedkoper betekent vandaag niet automatisch dat het minder goed is.

Het nieuwe Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 telezoomobjectief is een grondige update van de oudere versie. Volgens Tamron zijn onder meer de optische prestaties verbeterd, de snelheid en de trefzekerheid van de autofocus verhoogd en de beeldstabilisatie (VC, Vibration Compensation) versterkt. De Tamron eBand-coating moet ongewenste reflecties tegengaan, zodat er bij het maken van portretten in tegenlicht geen flare of ghosting optreedt. Het voorste lenselement is voorzien van een water- en olieafstotende fluorinecoating en daardoor makkelijker te reinigen. Ten slotte heeft het objectief een vochtbestendige afwerking gekregen.

Zoals je van een 70-200mm f/2.8 verwacht is dit een forse lens, met een lengte van 191 mm (Nikonversie) of 194 mm (Canonversie) en een gewicht van 1,5 kilo. Hij wordt geleverd met een forse zonnekap.

Vooraan zit de brede zoomring, met markeringen voor 70, 100, 135 en 200 mm. Met minder dan een kwartslag van deze ring ga je door het hele zoombereik. In het midden van de lens zit een scherpstelring voor wie manueel wil scherpstellen.

Aan de zijkant zitten vier knopjes waarmee je de instellingen kunt aanpassen. Het autofocusbereik kan ingesteld worden op minimaal 3 meter, wat handig is als je bijvoorbeeld door gebladerte of een hekwerk heen fotografeert. Een tweede knop schakelt tussen autofocus en manuele scherpstelling, de derde zet de beeldstabilisatie aan en uit. De laatste laat je kiezen uit drie instellingen voor de stabilisatie: Mode 1 (normaal; zowel lens als zoekerbeeld wordt gestabiliseerd), Mode 2 (voor panning, waarbij je de lens meetrekt met een bewegend onderwerp) en Mode 3 (de snelste stabilisatie, ten koste van de stabiliteit van het zoekerbeeld). De statiefgondel heeft een Arca-Swiss-statiefaansluiting; met een compatibele statiefkop heb je dus geen koppelplaatje nodig.

Prestaties

De nieuwe Tamron levert puike prestaties. Over het hele zoombereik is de scherpte in het beeldmidden uitstekend. Naar de beeldranden toe neemt de scherpte bij het grootste diafragma iets af; met een diafragma van f/4 of kleiner is de scherpte over het hele beeld uitstekend.

De optische vervorming is minimaal, met heel lichte tonvervorming op 70 mm en lichte kussenvervorming op 200 mm. Allebei zijn makkelijk te corrigeren in nabewerking, voor zover het al zou opvallen. Op f/2.8 is er duidelijke vignettering in de beeldhoeken. Ook deze is vlot weg te werken, het stoort bij portretten bijvoorbeeld hoegenaamd niet. De beeldstabilisatie werkt goed: bij 200 mm kan ik nog uit de hand werken op 1/15 seconde.

Met een introductieprijs van 1.599 euro is de Tamron goedkoper dan de merkeigen objectieven van Nikon en Canon. De gloednieuwe Nikkor AF-S 70-200mm F2.8E FL ED VR bijvoorbeeld  is optisch nog beter, met name op f/2.8 en f/4, maar wel twee keer zo duur. Dat maakt deze Tamron tot een zeer aantrekkelijk objectief. Noteer ook dat je na registratie vijf jaar waarborg krijgt.

 Prijs: 1.599 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146333_webtamrontest-4366.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146333_weba025eangle20170110.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146333_webtamrontest-4009.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146333_webtamrontest-4014.jpg” caption=”De autofocus (op een Nikon D750) is snel genoeg voor sport.||||De lens kan scherpstellen tot op 95 cm van het onderwerp||De scherpte is het best bij een diafragma f/4 of kleiner.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.