Op Photokina toonde Sigma de nieuwste toevoeging aan zijn veelgeprezen Art-serie. De 85mm f/1.4 DG HSM Art is nu verkrijgbaar en lost de hoge verwachtingen ruimschoots in

De 85mm f/1.4 DG HSM Art is al het vijfde Art-objectief met vaste brandpuntsafstand voor full-framecamera's. Het vult de reeks objectieven van 20, 24, 35 en 50 mm aan. De brandpuntsafstand van 85 mm is een klassieker in de portretfotografie. Door verder of dichter van je onderwerp te gaan staan kun je zo'n lens gebruiken voor zowel omgevingsportretten als headshots. Maar hij is ook bruikbaar voor heel andere onderwerpen, zoals bepaalde indoorsporten, productfotografie, concerten en evenementen.

Het objectief is verkrijgbaar met lensvatting voor Canon, Nikon en Sigma. Wie na aanschaf van systeem zou wisselen, kan via de Sigma Mount Conversion-service een andere lensvatting laten plaatsen, zodat het objectief bruikbaar blijft. Via het (apart aan te schaffen) Sigma Dock kun je de autofocus nauwkeurig afregelen en de firmware van het objectief updaten, waardoor het compatibel blijft met nieuwe camera's. Ook nog goed om te weten is dat Sigma de standaard fabrieksgarantie van 12 maanden verlengt met 24 maanden, mits je het objectief binnen 8 weken na aankoop registreert.

De nieuwe 85mm f/1.4 kreeg hetzelfde elegante design als de andere Art-lenzen. Wegens de lange brandpuntsafstand en het grote maximaal diafragma van f/1.4 is hij een heel stuk forser dan de kortere broertjes: 12,6 cm lang, een diameter van 9,5 cm en een gewicht van 1130 gram. Daarmee is hij zwaarder dan de Nikon 85mm f/1.4G AF-S (600 gram) en de Canon EF 85mm f/1.2 L II USM (1025 gram); alleen de Zeiss Otus en Milvus 85mm f/1.4 brengen nog meer gewicht in de weegschaal. De grote diameter verklaart ook waarom de lens schroeffilters met een diameter van 86 mm vereist.

Aan de voorzijde zit een 5 cm brede, soepel draaiende focusring die net geen halve slag nodig heeft om door het hele scherpstelbereik te gaan (van 85 cm tot oneindig). Een knopje laat je wisselen tussen manuele scherpstelling en autofocus.

Prestaties

Het 85mm f/1.4 Art-objectief presteert uitstekend, geheel in lijn met de andere Art-objectieven. Zelfs op f/1.4 is de scherpte zeer goed, ook in de hoeken. De maximale scherpte zien we tussen f/4 en f/11. Op f/1.4 is er zoals te verwachten zichtbare vignettering (donkere beeldhoeken), die in nabewerking echter makkelijk kan worden gecorrigeerd. Op f/2 is er nog minimale vignettering, vanaf f/2,8 is zij verdwenen. Er is geen noemenswaardige vervorming: rechte lijnen worden nergens afgebogen.

De autofocus (getest met een Nikon D750 en D810) is relatief snel voor een lens met zoveel glaswerk en heel accuraat. Dat is belangrijk omdat je met grote diafragma's op een 85mm-objectief een zeer beperkte scherptediepte hebt. Als je je onderwerp nadert tot op de minimale scherpstelafstand van 85 centimeter, bedraagt de scherptediepte slechts 7,6 millimeter (berekening met www.dofmaster.com). Stel je scherp op de pupil van het oog, dan zijn de tippen van de wimpers al niet meer scherp. Focus je op de wimpers – of erger nog, op de wenkbrauwen – dan zijn de ogen onscherp. Tenzij jijzelf én je model onbeweeglijk stil kunnen staan, maak je bij zo'n minimale scherptediepte maar beter meerdere opnames, zodat er (hopelijk) eentje bijzit waarop de scherpte precies ligt waar je ze wil hebben.

De Sigma 85mm f/1.4 Art is een knap staaltje lensontwerp. Hij levert een uitstekende beeldkwaliteit voor een prijs die lager is dan die van de professionele 85mm-objectieven van Canon en Nikon.

Prijs: 1.249 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146332_webarne-8393edit.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146332_websigma32195585mmf14dghsm1282165.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146332_websigma85mm-8612.jpg” caption=”Op f/1,4 is de scherptediepte minimaal.||De nieuwe 85mm f/1.4 kreeg hetzelfde elegante design als de andere Art-lenzen.||Het verloop tussen scherpte en onscherpte oogt heel fraai.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.