De DJI Osmo Mobile maakt van elke smartphone een camera met slimme beeldstabilisatie. Hoe goed werkt dat?

De DJI Osmo Mobile maakt van elke smartphone een camera met slimme beeldstabilisatie. Hoe goed werkt dat?

Vorig jaar bracht DJI de Osmo uit, een 4K videocamera met stabilisatiesysteem (klik hier voor onze test). De Osmo Mobile is de verdere evolutie daarvan. In plaats van een eigen camera bevat de Osmo Mobile een houder waarin je een smartphone plaatst. Elk toestel tussen 58,6 en 84,8 mm breedt past erin. De houder rust op een zogeheten gimbal, een ophangingssysteem waarmee de smarpthone rond drie assen kan roteren. Deze gimbal zorgt ervoor dat bewegingen tijdens het filmen gecompenseerd worden, zodat het videobeeld veel stabieler en vloeiender overkomt wanneer je uit de hand filmt.

De Osmo Mobile is heel eenvoudig te gebruiken. Je plaatst je smartphone in de houder en schakelt het toestel in om de stabilisatie te starten. Via de DJI GO app maken smartphone en Osmo Mobile een verbinding via Bluetooth. Het effect is meteen voelbaar en zichtbaar: als je de Osmo Mobile beweegt, zorgt de gimbal ervoor dat de smartphonecamera stabiel blijft. Wanneer je wandelt, fietst of zelfs loopt, zorgt dat voor een veel rustiger beeld dan zonder stabilisatie.

Op de handgreep zit een joystick waarmee je de smartphone naar boven of onder, en naar links of rechts laat roteren. Zo kun je heel stabiele panning-video's maken. Wil je de gimbal blokkeren, dan houd je de 'trekker' op de handgreep ingedrukt. Twee keer deze 'trekker' overhalen zorgt ervoor dat de smartphone weer gecentreerd komt te staan, en drie keer overhalen wisselt tussen de achterste en voorste camera op je smartphone.

Naast de gewone 'upright' modus zijn er nog drie manieren om de Osmo Mobile vast te houden: 'underslung', waarbij je het toestel ondersteboven houdt; 'flashlight, waarbij de Osmo recht voor je uit houdt, zoals een zaklantaarn; en 'portrait', met de Osmo in een hoek van 90 graden.

De Osmo Mobile bevat een herlaadbare batterij die bij normaal gebruik 4,5 uur meegaat. De batterij wordt in de Osmo herladen via de meegeleverde usb-adapter; je kunt als accessoire een externe batterijlader aanschaffen.

Korte testvideo met de Osmo Mobile. Bewegingen tijdens het wandelen en lopen worden gestabiliseerd, en ook panning en kraanbewegingen verlopen stabiel.

DJI Go app

De hardwarestabilsatie van de gimbal werkt continu, ongeacht welke app je gebruikt om te filmen. Om de extra mogelijkheden van de DJI Osmo Mobile te benutten heb je echter de DJI Go App nodig. Die app geeft toegang tot instellingen voor de gimbal, zoals de 'Sport' modus voor meer actieve bewegingen. Met de app kun je foto's maken in single shot, of intervalopnames met een interval 2, 5 of 10 seconden, of HDR-opnames. Om te filmen kun je kiezen tussen gewone video, slow-motionvideo en timelapse-opnames. Er is ook een 'motion timelapse' waarbij je tot vijf cameraposities kunt instellen; de gimbal zorgt er dan automatisch voor dat de camera bij het maken van de timelapse tussen deze posities beweegt. Voor timelapse-opnames dient de Oslo Mobile op een statief te staan; daarvoor heb je wel het apart aan te schaffen 'extension rod' nodig. Dat zat helaas niet bij ons testexemplaar.

De DJI Osmo Mobile bevat een Editor om clips uit je opnames te selecteren en te bewerken tot een leuk gemonteerd filmpje. De mogelijkheden van deze Editor zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor video die je opneemt met een cameradrone; voor vakantie- of actievideo's zijn ze minder geschikt.

Conclusie: de DJI doet wat hij belooft: je kunt met elke smartphone veel stabielere opnames maken, zelfs wanneer je tijdens het filmen jogt of rondrijdt. Je kunt camerabewegingen maken waar anders een duur Steadicam-systeem of een kraan voor nodig zou zijn, en dat met elke gewone smartphone.

Prijs: 339 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/41/146131_02.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/41/146131_01.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.