Na de X-Pro2 heeft Fujifilm ook het tweede paradepaardje van zijn X-serie vernieuwd. De X-T2 kreeg dezelfde 24 megapixelsensor, maar is een heel andere beestje. We konden hem uitproberen op een racecircuit - een flinke test voor een systeemcamera.
Na de X-Pro2 heeft Fujifilm ook het tweede paradepaardje van zijn X-serie vernieuwd. De X-T2 kreeg dezelfde 24 megapixelsensor, maar is een heel andere beestje. We konden hem uitproberen op een racecircuit – een flinke test voor een systeemcamera.
De X-T2 verschilt uiterlijk niet zoveel van zijn voorganger, de X-T1 uit 2014. Hij is gebouwd zoals een spiegelreflexcamera, maar dan wel met een elektronische in plaats van een optische zoeker. Omdat deze zoeker in de as van de lens staat, is het makkelijker om de camera op een bewegend onderwerp gericht te houden. Daardoor is de X-T2 beter geschikt voor snelle fotografie dan de X-Pro2, die eerder bedoeld is voor reportagewerk, straat- en portretfotografie.
Net als zijn voorganger bevat de X-T2 heel wat fysieke bedieningselementen waarmee de fotografische instellingen snel aangepast kunnen worden. Links van de zoeker staat een wieltje om de gevoeligheid in te stellen, met daaronder een ring om de transportmodus te kiezen. Aan de rechterkant vinden we een instelwiel voor de sluitersnelheid, met eronder een ring voor de lichtmeetmethode, een wieltje voor belichtingscompensatie (van +3 tot -3 stops, uitbreidbaar tot 5 stops via de ‘custom’-instelling) en een ontspanknop met plaats voor een ouderwetse draadontspanner. Net als de X-Pro2 kreeg de X-T2 achter op de camera een joystick waarmee je makkelijk het scherpstelpunt te verplaatsen.
Naast een scherpe en heldere elektronische zoeker bevat de X-T2 ook een uitklapbaar scherm. Dankzij een extra scharnier kun je het scherm ook aan de rechterzijkant laten uitklappen, wat het fotograferen uit ongewone standpunten met de camera in portret-oriëntatie toelaat. De body is stof- en spatwaterdicht, en bevat twee slots voor snelle SD-geheugenkaarten – die zijn nodig als je wenst te filmen met de ultrahoge 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixel).
Autofocus
Het autofocussysteem van de X-T2 kreeg een flinke upgrade. Op de sensor bevinden zich nu 325 autofocuspunten. In het midden van de sensor (op ongeveer 40 procent van het beeld) zijn dat snelle, fasegebaseerde AF-punten; de overige werken met de nauwkeurige maar tragere contrastdetectie. Een nieuwe beeldprocessor en autofocus-algoritmes moeten zorgen voor betere prestaties bij het volgen van bewegende onderwerpen – meestal een zwakker punt bij systeemcamera’s.
Dankzij een nieuw sluitermechanisme haalt de X-T2 niet alleen een kortste sluitertijd van 1/8.000 seconde, maar ook een reekssnelheid van 8 beelden per seconde. Je kan dat nog verhogen tot 11 beelden per seconden met de apart aan te schaffen handgreep ‘Power Booster’ (329 euro). Die zorgt er bovendien voor dat bij continu-opnames het zoekerbeeld sneller ververst wordt, zodat er minder vertraging is tussen wat je in de zoeker ziet en wat er zich voor de camera afspeelt. Daardoor is het veel makkelijker om bewegende onderwerpen in de zoeker te volgen.
De handgreep biedt plaats aan twee extra accu’s, die als aanvulling op de accu in de camera dienen. Met drie accu’s kun je tot 1.000 opnames maken, tegenover 350 met slechts één accu. Zeker als je telelenzen gebruikt, zorgt de handgreep er ook voor dat de X-T2 beter in balans ligt. Wie de X-T2 voor actiefotografie wil gebruiken, schaft dan ook best meteen deze Power Booster aan.
Prestaties
De X-T2 bevat dezelfde sensor en beeldprocessor als de X-Pro2, en levert dan ook dezelfde goede beeldkwaliteit. Foto’s in jpeg-formaat recht uit de camera zijn scherp, contrastrijk en vertonen (met de standaardkleurinstelling) levensechte kleuren. Uiteraard is het mogelijk om via ‘filmsimulaties’ je beelden meteen een andere look te geven, van sterk verzadigde kleuren voor natuur en landschap (Velvia-simulatie) tot contrastrijk zwart-wit (Acros-simulatie).
Om het autofocussysteem van de X-T2 in een realistische omgeving te testen, had Fujifilm ons begin juli uitgenodigd op de Le Mans Classic, een racewedstrijd voor vintage sportwagens. Ik gebruikte daar de XF 16-55mm, XF 50-140mm en XF 100-400mm. Het autofocussysteem is inderdaad sterk verbeterd ten opzichte van de X-T1. Bij reeksopnames slaagt de camera er goed in om op de snelle bolides te blijven scherpstellen. Al is het niet perfect: soms is de eerste foto van een reeks onscherp omdat het AF-systeem nog niet klaar is met scherpstellen, en ook in een reeks zit er al eens een onscherpe foto tussen. Maar dat we met een X-systeemcamera ooit zonder echte problemen een autorace zouden fotograferen, hadden we bij de allereerste X-Pro1 met zijn bijzonder trage en onnauwkeurige autofocus niet durven hopen. Op vier jaar tijd heeft Fujifilm hier veel werk verzet.
De X-T2 is een betere camera dan zijn voorganger, dankzij de hogere resolutie, toevoeging van 4K-video en vooral door een sterk verbeterd autofocussysteem. Daardoor is het een krachtige allroundcamera geworden, al heb je wel de apart aan te schaffen Power Booster-grip nodig om de X-T2 helemaal tot zijn recht te laten komen.
Prijs: 1.699 euro (body)
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedlemans665.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedx-t2bk18-55mmtopwhite.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedx-t2bktiltverticalwhite.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedlemans138.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedlemans139.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedlemans230.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/39/146087_sizedx-t2bkvpbfrontwhite.jpg” caption=”Het beeldmidden wordt afgedekt door snelle fasegebaseerde autofocuspunten die bewegende onderwerpen goed blijven volgen.||Dankzij de fysieke bedieningselementen is de X-T2 vlot bruikbaar.||Het 3 inchscherm klapt in twee richtingen uit en is daarmee ook bruikbaar voor opnames in portretoriëntatie.||De eerste van een reeks is vaak nog onscherp omdat het autofocussysteem nog geen onderwerp heeft gevonden. De tweede en volgende zijn (meestal) wél scherp.||De eerste van een reeks is vaak nog onscherp omdat het autofocussysteem nog geen onderwerp heeft gevonden. De tweede en volgende zijn (meestal) wél scherp.||In deze situatie, met felle reflectie op de wagen, liet de AF ons in de steek.||”]
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.