Acht jaar na zijn eerste systeemcamera, de G1 (voorgesteld op Photokina 2008), onthult Panasonic de G80. In wezen is het een G7 met de specificaties van de GX80, een stevigere afwerking en een paar handige extra's waaronder automatische Focus Stacking.

Acht jaar na zijn eerste systeemcamera, de G1 (voorgesteld op Photokina 2008), onthult Panasonic de G80. In wezen is het een G7 met de specificaties van de GX80, een stevigere afwerking en een paar handige extra's waaronder automatische Focus Stacking.

Uiterlijk is er niet veel verschil tussen de G80 en de G7, waarvan dit toestel de opvolger is. De naam doet misschien vermoeden dat de G80 in een andere productreeks thuishoort, maar hij is het gevolg van een nieuwe manier van naamgeven bij Panasonic, waarbij professionele camera's voortaan één cijfer en meer consumentgerichte camera's voortaan twee cijfers in de naam dragen.

Net als de GX80 bevat de G80 een 16 megapixelsensor in Micro Four Thirds-formaat, zonder laagdoorfilter (low pass filter). Hij kreeg ook een ingebouwd systeem voor beeldstabilisatie dat tot vijf stops langere sluitertijden mogelijk moet maken en samenwerkt met de beeldstabilisatie in sommige Lumix-lenzen (Dual I.S.).

Focus Stacking

PDe grootste innovatie in de G80 (en ook in de LX15) is de automatische functie voor focus stacking. Dat is eigenlijk een verdere ontwikkeling van de functie Post Focus (zie Shoot 46). Met deze functie filmt de camera in ultrahoge 4K-resolutie een voorwerp of scène, en verlegt daarbij het scherpstelpunt van voor naar achter. Wanneer je die video bekijkt, kun je een frame met de gewenste scherpstelling selecteren en opslaan als foto van 8 megapixel. Je kiest dus als het ware de scherpstelling na de opname, vandaar de naam Post Focus.

De nieuwe functie Focus Stacking gaat nog een stap verder. Hierbij analyseert de camera zelf de met Post Focus opgenomen beelden, en maakt een stapel (stack) waarbij die delen van elke afzonderlijke opname die in focus zijn gecombineerd worden tot één foto van 8 megapixel.

Een zeer praktische toepassing daarvan is bij macrofotografie, waar de scherptediepte erg beperkt is; als de ogen van een insect scherp op de foto staan, zijn borststuk en achterlijf al onscherp. Macrofotografen maken daarom vaak een reeks opnames waarbij het scherpstelpunt steeds verschoven wordt, en combineren deze in Photoshop of met speciale software tot één foto waarbij het hele insect scherp is afgebeeld. Focus stacking in de G80 doet precies hetzelfde, maar dan volledig automatisch en in minder dan een halve minuut. De enige beperking: het resultaat is slechts 8 megapixel groot.

Twee foto's uit een 4K-opname, met het focuspunt respectievelijk op de voorste en de achterste batterij. De G80 maakt uit deze 4K-opname automatisch een 'focus stack' waarbij alle batterijen in focus zijn.

Een volledige review van de G80 verschijnt in Shoot 50.

Prijs: 799 euro (body)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/38/146052_webg80g85mkitslantklcd.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/38/146052_collagefotor.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.