De voorbije twaalf maanden zagen we heel wat nieuwe krachtige flitsers voor mobiel gebruik. De jongste in het rijtje is de ELB 400 van Elinchrom, die de Ranger Quadra van dat merk opvolgt.

De ELB 400 van Elinchrom volgt de Ranger Quadra van dat merk op. 

Net als zijn voorganger zijn bij deze nieuweling van Elinchrom het batterijpak en de flitskoppen gescheiden, zoals bij de Profoto B2 (zie Shoot 38). Aan de buitenkant verschilt de ELB 400 niet veel van de Ranger Quadra; het opvallendste verschil is het heldere oled-display, dat veel beter leesbaar is dan het lcd-display van de Quadra. Aan de onderzijde zit een verwisselbare li-ion batterij die goed is voor 350 flitsen op vol vermogen, en die op anderhalf uur weer volledig opgeladen is. Samen met de batterij weegt de ELB 400 net geen 2 kilo.

De ELB 400 levert een maximale flitskracht van 424 wattseconde (Ws), die je naar één of twee Quadra-flitskoppen kunt sturen. Hang je één kop aan poort A, dan is het volledige vermogen beschikbaar. Sluit je twee koppen aan op poorten A en B, dan wordt het vermogen verdeeld volgens een vaste 2:1-ratio; de B-kop flitst met andere woorden steeds half zo sterk als de A-kop. De flitssterkte instellen kan draadloos via de meegeleverde EL-Skyport-transmitter, die op de flitsschoen van je camera past. De ELB 400 ondersteunt geen TTL (through the lens)-lichtmeting; om de vereiste flitskracht in te stellen heb je een externe lichtmeter nodig, of maak je een reeks testopnames die je op je camera beoordeelt.

Advertentie

Koppen

De Quadra-flitskoppen zijn bijzonder compact (9 x 8 x 11 cm) en wegen nog geen 300 gram. Ze worden geleverd met standaardreflector en een beschermkap die ook dienst kan doen om vellen kleurfilters vast te klemmen. Ze bevatten ook een pilootlicht (50 watt). Rechtstreeks op de kop kun je de lichtgewicht Quadra Portalite-softbox of -octabox gebruiken. Omdat andere lichtvormers te zwaar zijn om rechtstreeks op de kop te bevestigen, heb je daarvoor een apart aan te schaffen adapter nodig.

Elinchrom maakt twee verschillende koppen voor het Quadra-systeem. De Action-kop heeft een bijzonder korte flitsduur, van 1/2.400 seconde op vol vermogen tot 1/5.700 seconde op minimaal vermogen. Zo'n korte flitsduur is belangrijk als je met flitslicht beweging wilt bevriezen – denk aan barstende ballonnen, opspattend water en dergelijke. De flitsduur op de Pro-kop ligt hoger (1/1.200 seconde op vol vermogen) maar hij is krachtiger. Als je een radiotrigger zoals een PocketWizard gebruikt, kun je met de Pro-kop bovendien Hypersync gebruiken voor sluitertijden die korter zijn dan de flitssynchronisatietijd van je camera (meestal 1/180 tot 1.250 seconde). Hypersync is vergelijkbaar met High Speed Sync maar gebruikt één krachtige puls van lange duur in plaats aan een reeks ultrakorte pulsen.

Prestaties

Door de zeer korte flitstijd van de Action-kop wordt de rondvliegende bloem bevroren.

Voor dit artikel had ik twee Action-koppen ter beschikking. Die blonken uit in het doel waarvoor ze ontworpen zijn: snelle actie bevriezen, zoals witte tarwebloem die tijdens een skateboardtrick in het rond vliegt. Ook tijdens een portretshoot in de openlucht stond een enkele Action-kop (met de Quadra Portalite Octa) zijn mannetje.

Tijdens een tweede actieshoot bij fel zonlicht had ik liever een Pro-kop gehad, zodat ik met Hypersync kortere sluitertijden kon gebruiken. Omdat ik geen kortere sluitertijd kon instellen dan de 1/250 sec. flitssynchronisatietijd van mijn camera, moest ik op f/14 werken om overbelichting door het zonlicht te voorkomen. Daarbij gaf de flits op een afstand van drie meter nog voldoende licht om het onderwerp te belichten, maar ik had door het kleine diafragma wel meer scherptediepte dan ik voor ogen had.

Opname met één Action-kop en de Portalite Octa, rechts van de camera.

Elinchrom blijft met de ELB 400 bij zijn vertrouwde recept: een extern batterijpak waarop je met kabels een of twee flitskoppen aansluit. In de test levert de ELB de beloofde flitskracht, die zich via de Skyport makkelijk laat regelen. Maar wie TTL-lichtmeting wil gebruiken, zal naar een andere oplossing moeten uitkijken.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/38/144599_01loods-76.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/38/144599_03dsc1538vis.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/38/144599_02larselb400-106.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/38/144599_05elinchrom-quadra-elb400-one-action-head-to-go-front.jpg” caption=”||Door de zeer korte flitstijd van de Action-kop wordt de rondvliegende bloem bevroren. Hoe lager de flitskracht, hoe korter de flitsduur. (f/6.3, 1/250, ISO 200, 10,5 mm)||Opname met één Action-kop en de Portalite Octa, rechts van de camera.||De flitskop wordt met een kabel verbonden met de ELB 400.”]ElinchromServix (importeur)

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.