Deze Ricoh Theta 360 is een compacte camera met maar één doel: bolvormige panoramafoto's maken. Hoe goed doet hij dat?
Deze Ricoh Theta 360 is een compacte camera met maar één doel: bolvormige panoramafoto's maken. Hoe goed doet hij dat?
Panoramische foto's zijn erg populair, maar er komt wel wat vakkennis bij kijken om een perfect panorama samen te stellen uit individuele foto's (zie onze uitgebreide cursus). Dat geldt nog meer voor sferische (bolvormige) panorama's, waarbij je ook de grond onder en de lucht boven de camera in beeld wil brengen: je moet voldoende overlappende foto's maken, die in Photoshop of speciale panoramasoftware aan elkaar plakken ('stitchen') en daarbij eventuele vervorming corrigeren. De Ricoh Theta m15 doet dat alles met één druk op de knop.
Blok in de leeszaal van de Centrale Bib. 360 pano met de Ricoh Theta #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Blokkende studenten in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek, Leuven.
De Theta is een langwerpig toestel (42mm x 129mm x 23 mm) dat minder dan 100 gram weegt. In het meegeleverde hoesje past het prima in een jaszak. Aan de voor- en achterzijde zitten twee bolle fisheye-lenzen die elk een beeld van 180 graden vastleggen. Wanneer je een foto maakt, combineert de Theta het beeld van deze twee lenzen automatisch tot één bolvormig panorama van 360 graden.
De bedieningselementen op de camera zijn minimaal: aan de voorzijde zit een ontspanknop, aan de zijkant de aan/uit-knop en een knop om het ingebouwde draadloze netwerk te activeren. Onderaan vinden we nog een usb-connector om de Theta met een computer te verbinden en op te laden, en een schroefdraadaansluiting om hem op een statief(je) te zetten. Beelden worden opgeslagen op het interne gebeugen van 4 gigabyte, goed voor ongeveer 1.200 opnames. De Theta m15 kan ook filmen in 360 graden; om het apparaatje in videomodus te zetten, moet je bij het opstarten de wifi-knop ingedrukt houden. De opname starten en stoppen doe je dan via de knop op de camera of via de app.
App
Om het meeste uit de Theta te halen, bedien je het toestel namelijk via de gratis smartphone-app voor iOS en Android. Via deze app kun je gemaakte opnames bekijken (de Theta zelf bevat immers geen scherm). Door over het scherm van je smartphone te 'vegen' roteer je het panorama, en door te 'knijpen' kun je in- en uitzoomen. Door helemaal uit te zoomen en wat te roteren krijg je een 'kleine planeet' afbeelding: een cirkelvormig beeld met lucht langs de randen.
Vanuit de app kun je je panorama's ook delen op Facebook, Twitter en Tumblr. Je foto wordt daartoe geüpload naar de website theta360.com, en een linkje ernaar verschijnt op het geselecteerde sociaalnetwerk. Om het echte sferische panorama te bekijken, moeten je vrienden en volgers het op de site bekijken, want die netwerken kunnen zelf geen interactieve panoramafoto's tonen.
Met de app krijg je ook meer controle over de instellingen van de camera. Naast een volautomatische modus kun je kiezen tussen sluitertijdvoorkeuze (1/8.000 tot 1/7,5 seconde) en gevoeligheidsvoorkeuze (ISO 100 tot 1.600). Sluitertijdvoorkeuze is handig als er mensen of dieren bewegen terwijl je de foto maakt; door een korte sluitertijd te kiezen 'bevries' je deze beweging. Gevoeligheidsvoorkeuze is dan weer handig als je donkere interieurs of nachtopnames maakt, en omwille van de beeldkwaliteit een zo laag mogelijke gevoeligheid wenst. In deze semi-automatische opnamestanden kun je ook de witbalans instellen, wat in volautomatische modus niet kan.
De app is niet bedoeld om foto's te bewerken. Het enige wat je kan doen is een deel van de foto vervagen (blur): dat kun je toepassen op de ruimte net onder en net boven de Theta, waar de camera's geen beeld van kunnen vastleggen. Een kloonfunctie zou daar eigenlijk handiger voor zijn.
Sluit je de Theta via usb aan op een computer, dan kun je je foto's overzetten naar je harde schijf. Dat zijn dan bestanden van 3.584 op 1.792 pixels waarbij het bolvormige panorama geprojecteerd is op een rechthoekig vlak, vergelijkbaar met de Mercatorprojectie van de wereldbol. Om deze bestanden weer als panorama te bekijken, heb je de Theta desktop-app voor Windows of Mac nodig. Zolang je de beeldverhoudingen respecteert, kun je de bestanden nabewerken.
Prestaties
De Theta is uitzonderlijk makkelijk te gebruiken. Je kan hem uit de hand gebruiken, maar dan sta je zelf wel mee op de foto. Wil je dat niet, dan plaats je de camera op de grond of op een statief, verschuil je achter een boom of ander obstakel, en bedien je de camera via de smartphone-app. De Theta kan rechtop staan, maar als er wat wind staat is het veiliger om hem op een (mini-)statief te plaatsen. Je ziet dan wel de voetjes op de foto, maar beter dat dan dat de lens beschadigd geraakt door een valpartij.
Koor van de Sint-Pieter, 360 pano #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Koor van de Sint-Pieterskerk te Leuven.
De panorama's sluiten naadloos aan. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar, zeker in open lucht als er voldoende licht is. Als je inzoomt op de panorama's, merk je wel pixelatie op. Bij hoge gevoeligheden gaat de beeldkwaliteit zichtbaar achteruit.
Het grote voordeel van de Theta is het uitzonderlijke gebruiksgemak. Een druk op de knop en enkele seconden later is het panorama klaar. En als je dat wenst kan je het meteen delen met de rest van de wereld. Het lijkt ons ideaal voor vastgoedmakelaars die snel panoramische interieurfoto's willen maken en vakantiegangers die een originele kijk op hun bestemming willen vastleggen. Echte panoramaliefhebbers zullen de beeldkwaliteit onvoldoende vinden, maar voor hen is dit toestel dan ook niet bedoeld.
Prijs: 299 euro (januari 2015)
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/03/141647_kleineplaneet.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/03/141647_websidewifioncopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/03/141647_menu.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/03/141647_desktop.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/03/141647_webprojectie.jpg” caption=”Door uit te zoomen op een bolvormig panorama krijg je het ‘kleine planeet’-effect.||De Theta 360 bevat twee fisheye-lenzen.||Via ‘ISO priority’ stel je zelf de gewenste gevoeligheid in.||Met de desktopapp kun je de panorama’s bekijken.||Op je computer worden de bolvormige panorama’s geprojecteerd op een rechthoekig vlak, met grote vervormingen aan boven- en onderkant.”]
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.
[…] lijkt als twee druppels water op de oudere modellen die we in het verleden konden testen, zoals de Theta m15 en de Theta S. Ricoh houdt vast aan het wat knullige langwerpige design van de Theta. Met […]
Reacties zijn gesloten.