De Duitse foto-industrie verwacht dit jaar meer digitale camera's met verwisselbare lenzen te verkopen. Uitzonderlijk, want cameraland Japan meldt juist een terugloop.

De Duitse foto-industrie verwacht dit jaar meer digitale camera's met verwisselbare lenzen te verkopen. Uitzonderlijk, want cameraland Japan meldt juist een zorgwekkende terugloop.

Beide landen komen deze week met nieuwe prognoses voor 2013, zo bericht de Duitse technologiewebsite Heise.de.

In Duitsland, de belangrijkste Europese markt voor camerafabrikanten, zien de ontwikkelingen er gezond uit. De groei zit vooral in systeemcamera's. Verwacht wordt dat er dit jaar 270.000 van deze spiegelloze digitale camera's worden verkocht. Dat zouden er 70.000 meer zijn dan vorig jaar.

Er gaan ook een ietsje meer spiegelreflexcamera's over de toonbank; dat aantal groeit met 50.000 naar 1,1 miljoen toestellen. De markt voor compactcamera's zakt steeds verder weg. Deze krimpt dit jaar met bijna een kwart, van 6,1 naar 4,7 miljoen toestelletjes.

Minder camera's uit Japan
Heel andere cijfers komen er uit Japan, waar de meeste en grootste camerafabrikanten zijn gevestigd. Zij hebben in de eerste zes maanden van dit jaar samen bijna 30 miljoen digitale camera's verscheept. Vorig jaar waren dat er nog meer dan 50 miljoen.

Die toch vrij dramatische terugval komt niet alleen op rekening van compacts; ook camera's met verwisselbare lenzen gaan nu meedalen in aantallen. Japan heeft er in het eerste halfjaar 7,5 miljoen verscheept, anderhalf miljoen minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

De grootste daling zit toch in Europa. Het aantal spiegelreflex- en systeemcamera's dat de camerabakkers uit het land van de rijzende zon naar ons continent hebben verzonden is namelijk gedaald van 3 naar 2 miljoen. Dat laatste geeft aan dat de positieve Duitse cijfers duidelijk niet gelden voor alle andere Europese landen.

Nikon is voorzichtig
Gigant Nikon meldde zelf eerder deze maand al dat het zijn verwachtingen voor 2013 flink naar beneden moet bijstellen.

Het heroverweegt zelfs de verdere ontwikkeling van zijn kleine systeemcamera Nikon 1, en wil zich in de plaats daarvan meer toeleggen op goedkope instapspiegelreflexcamera's.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.