Pentax wil een woordje meespreken in het segment van zogenaamde edelcompactcamera's. De Ricoh GR heeft een grote APS-C-beeldsensor.

Pentax Ricoh wil een woordje meespreken in het segment van zogenaamde edelcompactcamera's. Dat zijn de zeer geavanceerde, duurdere toestellen onder de kleine camera's met vaste lens.

De meest recente fototoestellen in deze groep hebben een grote beeldsensor die je normaal in spiegelreflex- of systeemcamera's aantreft.

De vandaag gelanceerde Ricoh GR is de kleinste en lichtste edelcompact (of premium-compact) tot dusverre. Kleiner, lichter en goedkoper dan de recent onthulde Nikon Coolpix A, waar je de Ricoh GR prima mee kunt vergelijken.

De Ricoh GR meet zo'n 12 bij 6 centimeter, is bijna 3,5 cm dik en weegt slechts 215 gram. Ideaal voor op vakantie of bijvoorbeeld voor straatfotografie; je neemt zo'n camera erg makkelijk mee, terwijl je beeldkwaliteit niet hoeft onder te doen voor die van een spiegelreflex.

Hij heeft een 16,2 megapixel APS-C-sensor en een vaste groothoeklens van 18,3 mm (28mm-equivalent in kleinbeeld) met lichtsterkte van f/2,8. Voor de sensor zit – net als bij de Coolpix A – geen anti-aliasingfilter, wat de resolutie en scherpte van je opnamen ten goede komt.

Normaal moet zo'n filter moirépatronen tegengaan. Die patronen kun je alsnog verwijderen met de software in de camera. Je foto's zouden ook moeten profiteren van een volledig nieuwe beeldprocessor.

Geen zoeker
Om de prijs van de Ricoh GR laag te houden is er bezuinigd op een ingebouwde elektronische zoeker. Er zal wel een opzetbare optische zoeker verkrijgbaar zijn als extra.

De Ricoh GR ligt in juni in de winkels voor naar verwachting 750 euro. Dat is een paar honderd euro goedkoper dan concurrenten als de Fujifilm X100S en de genoemde Nikon A.

De Ricoh GR vervangt overigens zijn voorganger, de GR IV. Deze had ook een relatief grote sensor voor een digitale compactcamera, maar deze is toch negen keer kleiner dan de APS-C-sensor in de nieuwkomer.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.