Panasonic verwelkomt een nieuwe telg in zijn Lumix GF-familie van lichte systeemcamera's. Met de GF6 kun je contactloos foto's overzetten op een tablet.

Panasonic verwelkomt een nieuwe telg in zijn Lumix GF-familie van lichte systeemcamera’s met Micro Four Thirds-sensor. Met de GF6 kun je contactloos foto’s overzetten op een tablet.

De Lumix GF6 is de opvolger van het vorig jaar gelanceerde instapmodel GF5 (lees de test). Ten opzichte van zijn voorganger is de GF6 op veel punten een stap verbeterd.

Zo gaat de sensor van 12 naar 16 megapixel, en deze kan nu een lichtgevoeligheid van ISO 25.600 aan (op de GF5 is dit 12.800). De beeldprocessor dringt ruis verder terug bij foto’s die in slechte lichtomstandigheden zijn geschoten.

Vingerwerk
Voor dat laatste is er ook een nieuwe Night Shot-modus. Hiermee zou je drie belichtingsstops winst moeten boeken tegenover de vorige versie. Met het bijzondere Clear Retouch kun je ongewenste objecten uit je beeld verwijderen.

De bediening van dit soort hulpfuncties verloopt via het touchscreen, dat volgens Panasonic een kwart minder stroom verbruikt. Je kunt het scherm kantelen, volledig verticaal naar boven en in een hoek van 45 graden naar beneden. Dat is handig voor een zelfportretje of een opname vanuit een lastig perspectief.

Op dit scherm kun je overigens, net als bij de GF5, met je vingers een scherpstelpunt selecteren. Ook Clear Retouch bedien je met de hand, door over de ongewenste indringer te vegen.

Toch weer een instelwiel
Opvallend is dat er weer een normaal instelwiel met programmastanden boven op de camera zit. Dat ontbrak namelijk op de GF5 en diens voorganger GF3. Ook zit er om de ontspanner een zoomhendel, die je eveneens kunt gebruiken om de belichting bij te stellen.

Hierdoor is er echter geen plaats voor een schoentje voor een flitser of zoeker. Je zult het dus moeten doen met de ingebouwde uitklapflitser die pal boven de lens zit. Oppassen voor rode oogjes dus.

Draadloos foto’s overzetten
De camera is uitgerust met wifi én near field communication (NFC), een technologie voor contactloos overdragen tussen compatibele toestellen. Via de app Panasonic Image kun je foto’s overzetten op een tablet of smartphone, simpelweg door deze zeer kort bij de camera te houden, op hooguit 10 centimeter afstand. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Filmen tot slot kun je in full HD, in zowel het mp4- als avchd-formaat.

De Lumix GF6 wordt verwacht in mei voor een nog onbekende prijs. Reken op een bedrag ergens tussen de 500 en 700 euro, naargelang de standaardlens waarmee het toestel wordt geleverd. De GF6 zal verkrijgbaar zijn in zwart, wit en bruin.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/15/129638_weblumixgf6boven.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/15/129638_weblumixgf6scherm.jpg” caption=”In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft de GF6 een draaiwiel voor opnamemodi.||Het scherm van de Lumix GF6 is kantelbaar.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.