Aperture was een van de eerste digitale workflowprogramma's waarmee je raw-beelden kon beheren, bewerken en presenteren. Versie 3 kreeg enkele belangrijke updates.

Aperture was een van de eerste digitale workflowprogramma’s waarmee je raw-beelden kon beheren, bewerken en presenteren. Versie 3 van Aperture is al meer dan twee jaar oud, maar kreeg intussen wel enkele belangrijke updates.

Zo kunnen Aperture en iPhoto nu een bibliotheek delen. Gezichtsherkenning (Faces) en plaatsbepaling (Places) is leuk voor familiefotografie en vakantiefotografie, net als de integratie met Flickr en Facebook.

Maar gevorderde fotografen zaten vooral te wachten op de lokale correcties. Apple heeft dat goed aangepakt, en iedere bewerking is lokaal aan te brengen via een kwast. De kwasten kunnen automatisch randen detecteren om zo binnen afscheidingen te blijven, en je kunt aangeven dat de kwast alleen schaduwen, middentinten of hoge lichten moet aanpassen.

Het is ook mogelijk om een correctie op de hele foto aan te brengen, en dan juist op een paar plekken weg te schilderen. Er zijn verder nog twee nieuwe correctiemogelijkheden bijgekomen, namelijk de correctie van kleurrandjes van lenzen (chromatische aberratie) en een volledige, driekanalen curves-functie.

Weergave van projecten
Apertures bestandsbeheer werkt niet via het weergeven van de mappen op de harde schijf, maar via een eigen interne structuur van ‘projecten’. Dat is een krachtigere methode, omdat zo ook allerlei verzamelingen van beelden ('albums') en bijbehorende presentaties, boeken of webgalerieën overzichtelijk in diezelfde hiërarchie kunnen worden ondergebracht.

Ook hier zijn verbeteringen aangebracht, zoals de toevoeging van kleurenlabels en 'vlaggen' om beelden te markeren, naast het al bestaande systeem met 0 tot 5 sterren. Ook nieuw is dat het beheren van de beelden via een overzicht van miniatuurweergaven nu in de fraaie fullscreenmodus kan worden gedaan.

Om foto’s te presenteren kent Aperture 3 vele mogelijkheden. De diashows zijn zeer indrukwekkend, en ze kunnen ook video's en meerdere geluidssporen bevatten. Afdrukken maken vanuit Aperture is sterk uitgebreid, met mogelijkheden om verschillende foto’s op één vel te printen. Voor het maken en online bestellen van fotoboeken zijn nu ook plug-ins van andere aanbieders dan Apple toe te voegen.

Prijs: 62,99 euro, Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.