Versie 4 van Lightroom is verbeterd in de kwaliteit van de raw-conversie, vereenvoudigd in de wijze waarop de verschillende schuifjes werken, en uitgebreid met twee nieuwe modules.

Versie 4 van Lightroom is verbeterd in de kwaliteit van de raw-conversie, vereenvoudigd als het gaat om de wijze waarop de verschillende schuifjes werken, en uitgebreid met twee nieuwe modules: Boek en Kaart.

Daarnaast is er nog een aantal kleinere toevoegingen gedaan, zoals de mogelijkheid om een soft proof (een simulatie van hoe de afdruk eruit gaat zien) te maken, uitbreiding van de lokale raw-bewerkingen, een curve-functie die nu ook met individuele kleurkanalen werkt en mogelijkheden om video's te bewerken. Het is dan ook een uitgebreide upgrade die voor iedere gebruiker van Lightroom zonder meer aan te bevelen valt.

Halfslachtig
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. We krijgen op een paar plaatsen de indruk dat de ontwikkelaars onder druk zijn gezet om het programma op de markt te brengen. Enkele nieuwe functies komen een beetje halfbakken over.

Advertentie

Zo krijg je in de Boek-module wel een groot aantal sjablonen, maar die zijn beperkt tot containers voor foto's en tekst, zonder enige verfraaiing. Je kunt sjablonen bovendien alleen via een omweg bewerken (zie Shoot 20), terwijl dat in de ontwerpsoftware van boekleverancier Blurb (BookSmart) wel kan. Vergelijk je de boekmogelijkheden met die van Apple Aperture, dan kan deze module nog niet in de schaduw staan van de zeer gelikte boekcreatie van dit laatste programma.

Bij soft proof zie je hetzelfde. Eindelijk is dat nu mogelijk, maar dan blijkt dat het alleen maar met rgb-gebaseerde profielen kan. Drukpersen hebben echter profielen gebaseerd op cmyk, en nota bene het meegeleverde profiel van de Blurb-boeken is ook cmyk-gebaseerd. 'Softproofen' om de kwaliteit van je boek te optimaliseren is dus niet mogelijk.

Adobe Photoshop Lightroom 4 is een belangrijke upgrade die voor iedere gebruiker van dit programma aan te raden is. De kwaliteit van de beeldbewerking is beter, de mogelijkheden zijn uitgebreider en je krijgt een aantal nieuwe functies, zoals Boek, Kaart en soft proofing. Jammer alleen dat sommige dingen een beetje halfslachtig lijken te zijn gedaan.

Prijs: 130 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.