Net voor Photokina kondigde Fujifilm de X-E1 aan. Op papier lijkt hij bijna identiek aan de X-Pro1, maar wel met een beduidend lagere prijs. Tijd voor een grondige test.

Net voor Photokina kondigde Fujifilm de X-E1 aan. Op papier lijkt hij bijna identiek aan de X-Pro1, maar wel met een beduidend lagere prijs. Tijd voor een grondige test.

Fujifilm heeft met de eigenzinnige X100 en X-Pro1 in korte tijd een schare fans opgebouwd, die verleid worden door de aantrekkelijke retrostyling en functionaliteit. Ook de X-E1 zal ongetwijfeld enthousiast onthaald worden bij het hippe volkje.

De camera is in twee versies verkrijgbaar: zwart en zwart met zilver. De zwart/zilver-versie is naar mijn mening mooier, maar als je onopvallend wil fotograferen, is de volledig zwarte versie wellicht een betere optie.

Advertentie

De bouw

De camera is verrassend licht, maar voelt toch robuust en stevig aan. Een minpuntje is het klepje van het compartiment dat de batterij en de SD-kaart bevat. De SD-kaartsleuf zit net aan de scharnier, waardoor het een gepruts is om met dikke vingers het kaartje te vervangen.

De batterij kan ook op verschillende manieren in het toestel geschoven worden, terwijl er maar één correcte manier is. Ik had ook graag gezien dat de camera weerbestendig zou zijn zoals de Olympus OM-D, maar dat is niet het geval. De X-E1 is iets kleiner dan de X-Pro1, maar ligt uitstekend in de hand en alle bedieningsknoppen staan op hun vertrouwde plaats. 

Elektronische zoeker
Het grootste verschil tussen de X-E1 en de X-Pro1 is dat die laatste een hybride zoeker heeft en de X-E1 het met een elektronische zoeker moet stellen. De hybride zoeker biedt je de mogelijkheid om heen en weer te schakelen tussen een elektronische zoeker en een optische. Gelukkig is de elektronische zoeker van de X-E1 wel van een betere kwaliteit dan die in de X-Pro1. In de praktijk werkt de zoeker uitstekend, al krijg je bij weinig licht een wat schokkerig beeld.

Behoudsgezinde puristen zijn tegen elektronische zoekers, maar met de huidige technologie is het volgens mij meer een kwestie van gewoonte. Ik vind het ondertussen zelfs makkelijker om door een elektronische zoeker te fotograferen dan door een optische.

Het lcd-scherm op de achterkant van de X-E1 is kleiner en heeft een lagere resolutie dan het scherm van de X-Pro1. Maar in gebruik merk je daar weinig van. Een groter scherm zou ten koste gegaan zijn van de ruime bedieningsknoppen.

Flitsertje
De X-E1 herbergt een kleine maar verrassend krachtige pop-up-flitser. Serieuze fotografen mijden het gebruik van die dingen meestal als de pest, maar het kan best handig zijn in heel donkere situaties of als invulflits. Bovendien kan je de flits met behulp van je wijsvinger naar boven toe kantelen waardoor je kan ‘bouncen’ via het plafond. Het flitsje blijkt krachtig genoeg om via het plafond mijn hele woonkamer te belichten.
 De uitvoering in zwart en zilver is de meest stijlvolle.

De bediening

De retro-look van de X-E1 is niet alleen mooi, maar ook functioneel. De bediening is eenvoudig, zonder overbodige toeters en bellen. Maar net daardoor is de camera heel intuïtief te bedienen. Net als de X100 en de X-Pro1 is de X-E1 een echte fotografencamera die je uitnodigt om aandachtig en bewust te fotograferen. Persoonlijk vind ik de X-camera's minder geschikt voor wie snel tussendoor een snapshot wil maken. Maar wie zich concentreert op de fotografie wordt beloond met sterke beelden. 

Het beperkte aantal knoppen staat naar mijn mening op de juiste plaats en de Q-knop geeft je snel toegang tot de meest gebruikte functies. Het menusysteem daarentegen is voor verbetering vatbaar. Het lijkt een beetje op de tekstverwerker Wordperfect van twintig jaar geleden.

Autofocus wordt beter
Er is al veel geschreven over het autofocussysteem van de X-reeks. Tot voor kort was dat ongetwijfeld ondermaats, maar de ingenieurs van Fujifilm hebben er hard aan gewerkt om dit te verbeteren, en met succes. De X-E1 focust in de meeste gevallen behoorlijk snel en vrijwel altijd extreem accuraat. De Fuji is niet de snelste in zijn klasse, maar voor een systeemcamera zeker aanvaardbaar.

De automatische lichtmeetsystemen werken meer dan behoorlijk. Zelf fotografeer ik voornamelijk puur manueel, al betrap ik mezelf erop dat ik meer in diafragmavoorkeuze fotografeer en zelfs auto-ISO gebruik omdat het meestal uitstekend werkt.

Het grote nadeel van de automatische ISO-regeling is wel dat je geen minimumsluitertijd kan instellen. Daardoor word je vaak met een te trage sluitertijd geconfronteerd. Het zou me niet verwonderen mocht Fujifilm deze functionaliteit vroeg of laat gaan toevoegen via een firmware-update. 

Je kan in full HD filmen, maar voor video zijn er betere opties op de markt. De X-E1 is in eerste instantie een fotocamera, video was voor de ontwikkelaars duidelijk minder belangrijk. 

De prestaties

De 16 megapixel Fujifilm X-Trans-sensor in de X-E1 is dezelfde als die in de X-Pro1 en dat is uitstekend nieuws. Fujifilm maakt gebruik van een vernieuwende sensortechnologie waardoor je uiterst scherpe beelden kan krijgen.

Ook de kleuren en de beeldwaliteit bij hoge gevoeligheden zijn fenomenaal. Zelf aarzel ik niet om de camera in professionele situaties te gebruiken op ISO 3.200 en soms zelfs ISO 6.400. 16 megapixel lijkt weinig vandaag de dag, maar ik maak zonder problemen perfecte afdrukken van 150 bij 100 centimeter. 

Jarenlang hebben we gehoord dat we in raw moeten fotograferen en niet in jpeg. Toch fotograferen vele Fuji-gebruikers alleen in jpeg. Dankzij de uitstekende en aanpasbare filmsimulaties heb je vaak foto's die weinig of geen nabewerking behoeven. 

De eigenzinnige sensortechnologie heeft ook nadelen. De raw-bestanden worden momenteel maar beperkt ondersteund. De bijgeleverde SilkyPix-software herkent ze, maar nagenoeg geen enkele fotograaf kan overweg met de gebruiksonvriendelijke software. Adobe Camera Raw en Lightroom halen nog niet de beste kwaliteit uit de raw-bestanden.


Het Fujifilm X-systeem

Het Fuji X-systeem is nog relatief jong, waardoor het aanbod van lenzen en accessoires voorlopig nog beperkt is. En dat is een factor waar je rekening mee moet houden als je zou willen investeren in het Fuji-systeem.

Zelf gebruik ik de X-Pro1 als mijn hoofdcamera, maar voorlopig heb ik daarnaast nog een digitale spiegelreflex-set nodig om flexibel genoeg te zijn in mijn lenskeuze. Gelukkig lijkt Fujifilm vastberaden om zijn systeem snel maar duurzaam uit te bouwen en hebben ook andere fabrikanten, waaronder Carl Zeiss, al laten weten dat ze lenzen en accessoires voor Fujifilm-camera's ontwikkelen.

Ik heb de X-E1 met de drie beschikbare vaste lenzen getest: de 18mm f/2, de 35mm f/1,4 en de 60mm f/2,4 macro. Deze drie lenzen zijn alle uitstekende lenzen, al is de 35mm toch net iets beter dan de andere naar mijn mening. Tijdens de twee weken dat ik de camera kon testen, greep ik meestal naar de 18mm-lens. In combinatie met de X-E1 krijg je daarmee een compacte set die in je jaszak past en ideaal is voor straatfotografie. 

De X-E1 wordt verkocht als body alleen of als kit met de nieuwe 18-55mm-zoom. Deze lens heeft een handig standaard zoombereik en met een maximaal diafragma van f/2,8-f/4 en ingebouwde beeldstabilisatie lijkt het een handige allround lens. Helaas was de lens nog niet beschikbaar op het moment van mijn test.

Conclusie

Met de X-E1 heeft Fujifilm een uitstekende camera op de markt gezet die net als zijn voorgangers garant staat voor een verbluffende beeldkwaliteit, maar dan zonder de vervelende kinderziektes die de X-100 en X-Pro1 aanvankelijk wel hadden.

De X-E1 is een uitstekende optie voor de enthousiaste fotograaf die niet met een grote, zware uitrusting wil sjouwen, maar ook geen toegevingen wil doen op gebied van instellingen en beeldkwaliteit.
Specificaties Fujifilm X-E1:

Prijs: 899 euro
Resolutie: 4.896 x 3.264 pixels
Sensor: CMOS, 23,6 x 15,6 mm
Lensvatting: X-Mount
Cropfactor: 1,5x
Gevoeligheid: ISO 200-6.400
Opnamestand: P/S/A/M
Lichtmeting: Integraal, multi, spot
Scherpstelling: 49-punts AF of manueel
Burstmodus: 6 fps
Geheugen: SD Card
Afmetingen: 129 x 75 x 38 mm
Gewicht: 300 g

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_web20121026melanie051.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_web20121030testshoot-aalst032.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_web20121030testshoot-aalst049.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_web20121102slagharen017.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_web20121104slagharen107.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_x-e1black18-55mmfront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_x-e1blackbuilt-inflash.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_x-e1blacktop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127388_x-e1silverexposuredials.jpg” caption=”De beeldkwaliteit bij hoge gevoeligheden is fenomenaal. (f/2,4, 1/60, ISO 2.000, 60 mm)||Fujifilm maakt gebruik van een vernieuwende sensortechnologie waardoor je uiterst scherpe beelden kan krijgen. (f/2, 1/250, ISO 500, 35 mm)||(f/2,4, 1/60, ISO 1.600, 60 mm)||De X-E1 is zeker geen actiecamera, maar hij focust snel en meestal accuraat. (f/5,6, 1/480, ISO 800, 18 mm)||Tijdens de test greep ik het vaakst naar de 18mm-lens. (f/2, 1/2.500, ISO 400, 18 mm)||De X-E1 zal ongetwijfeld enthousiast onthaald worden bij het hippe volkje.||De X-E1 bevat een ingebouwde flitser die verrassend krachtig is.||De bediening is eenvoudig, zonder overbodige toeters en bellen.||De uitvoering in zwart en zilver is de meest stijlvolle.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.