De nieuwste compactcamera van Fujifilm combineert een aantrekkelijke vormgeving, een compact formaat en een grote beeldsensor.

De nieuwste compactcamera van Fujifilm combineert een aantrekkelijke vormgeving, een compact formaat en een grote beeldsensor. Is dit de compactcamera voor fashionista's?

De XF1 is het nieuwste model in de X-reeks van Fujifilm. Het is de meest compacte uit de familie: slechts 3,3 millimeter dik, en met een gewicht van 255 gram.

Het minimalistische design met metaal en kunstleder lijkt recht uit de jaren zeventig te komen, en stijlbewuste fotoliefhebbers kunnen kiezen uit een zwarte, bruine en rode uitvoering. Een bijpassende lederen tasje is in dezelfde kleuren verkrijgbaar.

Advertentie

De bouw
Dat de XF1 in een hemdzak past, komt vooral doordat de lens bijna helemaal in het camerahuis schuift wanneer de camera uitgeschakeld is.

Om de camera in te schakelen, moet je de lens uittrekken, en dat vergt toch wat oefening. Je moet eerst de lens een beetje draaien en dan uit het camerahuis trekken. Als je de lens dan een kwartslag draait, schakelt de camera zichzelf in. Als je dit eenmaal in de vingers hebt gaat het snel, maar de eerste keren is het knoeien.

Als je de camera een tijdje niet gebruikt, zet hij zichzelf in stand-bymodus. Om hem daaruit te halen, moet je vreemd genoeg niet aan de lens draaien maar wel de ontspanner helemaal ingedrukt houden – het volstaat niet hem half in te duwen, zoals bij de meeste andere camera's.

De lens heeft een zoombereik van 25 tot 100 mm in kleinbeeldequivalent; de equivalente brandpunstafstanden staan op de zoomring. In groothoekstand heeft de lens een maximale diafragmaopening van f/1,8, maar zodra je inzoomt daalt dat snel naar slechts f/4,9. De Panasonic LX7 bijvoorbeeld blijft over het hele zoombereik lichtsterk.

De bediening
De XF1 bevat een minimaal aantal knopjes, maar is toch vlot instelbaar. Dat komt vooral door de slimme E-Fn-knop aan de achterkant.

Als je daarop drukt, verandert de functie van de andere toetsen op de achterzijde; op het 3 inch grote scherm zie je de nieuwe functies. De Play-knop dient dan bijvoorbeeld om de gewenste filmsimulatie te kiezen. Zoals bij andere Fujifilm-camera's verwijzen die naar de analoge filmrolletjes van weleer: Provia (standaard), Velvia (gesatureerd) en Astia (natuurlijk). Er zijn ook vier zwart-wit-instellingen en een sepia-preset.

Boven op de camera staat een keuzewiel voor de opnamestand. Zoals je van een edelcompactcamera mag verwachten, kan je de XF1 manueel instellen, maar er zijn ook 16 scènepresets.

De Adv-stand (Advanced) geeft toegang tot digitale filters zoals Speelgoedcamera en Pop-art, panorama-opnames, 3D-opnames en dubbele belichtingen. Een bijzondere EXR-modus dient voor opnames bij weinig licht of met een hoog dynamisch bereik.

De prestaties
Het hart van de XF1 is dezelfde 12-megapixelsensor als bij de X10, en hij levert dezelfde beeldkwaliteit. Recht uit de camera zijn jpeg-opnames scherp, met veel detail in het midden van het beeld; aan de randen is de scherpte minder.

Ook bij hogere gevoeligheden blijven de opnames relatief ruisvrij; ISO 800 en 1.600 zijn nog bruikbaar voor webgalerijen en afdrukken op klein formaat. De Sony RX100 heeft een nog grotere beeldsensor en presteert daardoor beter. De autofocus van de XF1 is snel in goede lichtomstandigheden; bij weinig licht wordt hij trager en minder betrouwbaar.

De XF1 zal zeker in de smaak vallen van de stijlbewuste koper: het is een toestel waarmee je gezien mag worden en dat een goede kwaliteit levert. We vinden het wel jammer dat de lens niet lichtsterker is in het telebereik.

Prijs: 499 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/48/126670_webxf1redfrontwide.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/48/126670_webxf1blackrightoff.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/48/126670_webxf1blackupoff.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/48/126670_webdetail.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/48/126670_webzwartwit.jpg” caption=”De Fujifilm XF1 is er in zwart, bruin en trendy rood.||Van links naar rechts: uit, stand-by en aan.||Met de lens ingeschoven is de XF1 slechts 3,3 cm dik.||De XF1 legt veel detail en realistische kleuren vast (f/4,7, 1/400, ISO 100, 16 mm)||Je kan kiezen uit vier instellingen voor zwart-wit (f/4,9, 1/450, ISO 400, 25 mm)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.