De prijzenkast van Pierre Volpe dijt uit. Twee foto’s van de Brechtse fotograaf zijn bekroond in Australië.

Bij de Epson International Photographic Pano Awards, een fotofestival in Australië over panoramische fotografie, heeft Volpe een Bronze Award gekregen voor zijn panoramafoto van ‘het blauw moment’.

De bekroonde foto werd in Volpes woonplaats Brecht gemaakt, net voor zonsopgang wanneer de lucht nog diep blauw kleurt en de nevel het landschap omhult.

De jury van het Australische fotofestival eert deze foto omdat hij de toeschouwer uitnodigt om te blijven kijken en te blijven ontdekken. De foto is deze week te zien in het Melbourne Convention & Exhibition Centre (24-27 mei).

Zonnedauw
Volpe diende nog een tweede foto in, een detail van het blad van een zonnedauw. Ook deze foto is te zien op de tentoonstelling. Hij werd bekroond met het Certificate of Excellence, een bijzondere vermelding omdat het niet eenvoudig is om een panoramische foto in groot formaat te maken van een macro-opname.

Pierre Volpe werd eerder gelauwerd in Frankrijk, China en Servië. Met de meermaals bekroonde reeksen Droplets, Dark World en Stone Age heeft hij zijn werk als artistiek modelfotograaf op de kaart gezet.

Maar van oorsprong is de Brechtenaar een natuurfotograaf die al vanaf zijn jeugd de natuur op foto’s vastlegt. De bekroonde foto’s combineren deze roots met de discipline van panoramafotografie.

“Panoramische fotografie is een specialisme waarbij je uit meerdere deelopnamen een lange fotostrip maakt die het oog meer laat zien, alsof je je ogen over het landschap laat dwalen”, licht Pierre Volpe toe.

De fotograaf organiseert excursies en opleidingen over deze techniek. Heb je daar belangstelling voor, kijk dan eens op zijn websites Volpe.be en Fotografiecursussen.be.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/120493_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/120493_2.jpg” caption=”Brechtse Heide, blauw moment (Pierre Volpe)||Heide, zonnedauw (Pierre Volpe)”]