Canons nieuwste fisheye-objectief is een opmerkelijke lens die erg in de smaak zal vallen bij wie het graag breed ziet.

Canons nieuwste fisheye-objectief is een opmerkelijke lens die erg in de smaak zal vallen bij wie het graag breed ziet.

Het bijzonder aan deze fisheye-lens is dat je de brandpuntsafstand en daarmee de beeldhoek kan aanpassen. Op een Canon-camera met full-frame beeldsensor kan je het objectief op twee manieren gebruiken. Op 8 mm werkt het als een ‘circulaire fisheye’ die een beeldhoek van 180° in een cirkel op de sensor projecteert. Zoom je in, dan vult het beeld de sensor steeds verder, tot je op 15 mm een ‘diagonale fisheye’ overhoudt waarbij alleen de beelddiagonaal een beeldhoek van 180 graden geeft.

Je kan de lens ook op camera’s met een cropsensor gebruiken. De circulaire fisheye is daarbij niet haalbaar, omdat de sensor kleiner is dan de beeldcirkel. Op een camera met een APS-C-beeldsensor (bijna alle consumenten-SLR’s van Canon) krijg je een diagonale fisheye op ongeveer 10 mm; voor een camera met APS-H-sensor (de EOS 1D Mark IV) is dat op 12 mm. Op de lens staat de correcte positie met de letters ‘C’ en ‘H’ aangegeven. Het is meegenomen dat je de lens ook op cropcamera’s kan gebruiken, maar om hem ten volle te benutten heb je echt wel een full-frame toestel nodig, zoals de EOS 5D MII die wij gebruikten.

Schoenen
De lens wordt geleverd met een beschermkap in twee delen. Wegens de extreme beeldhoek moet je deze kap verwijderen, anders is hij op je foto te zien. Het voorste lenselement steekt een heel eind uit de lens, en je moet uitkijken dat je er nergens mee tegenaan staat. Zoals steeds bij fisheye-lenzen moet je er ook voor zorgen dat je zelf niet in beeld komt; als je niet voldoende naar voren leunt, staan je schoenen mee op de foto!

Ook de belichting is een uitdaging. Als je de zon achter je houdt, valt je schaduw in het beeld; en anders staat de zon zelf op de foto. De coatings op de lens slagen er goed in om flare (lichtvlekken in het beeld) in toom te houden. Als je de zon net aan de zwarte rand van de beeldcirkel plaatst, levert de flare trouwens mooie effecten op.

Dankzij de ingebouwde USM-motor stelt de lens snel scherp. De minimale scherpstelafstand bedraagt slechts 16 cm, zodat bizarre close-ups mogelijk zijn. De lens is over het hele zoombereik haarscherp, ook met de grootste diafragmaopening van f/4. De constructie is zo degelijk als we van een L-lens mogen verwachten. Voor de veelzijdigheid, de kwaliteit en de afwerking van dit knappe objectief betaal je wel een stevige prijs: 1.299 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118323_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118323_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118323_3.jpg” caption=”Op 8 mm registreert de lens een extreem vertekend, cirkelvormig beeld van 180°.||Op een full-frame camera kan je zowel een diagonaal (deze foto) als een circulair (volgende foto) fisheye-effect gebruiken.||Op een full-frame camera kan je zowel een diagonaal (vorige foto) als een circulair (deze foto) fisheye-effect gebruiken.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Comments are closed.