Filmen met een bewegende camera is niet eenvoudig. De CineSkates zorgen voor stabiele en vloeiende shots.

Filmen met een bewegende camera is niet eenvoudig. De CineSkates zorgen voor stabiele en vloeiende shots.

Een van de moeilijkste trucs bij video is het travelling shot of tracking shot. Bij zo’n shot beweegt de camera zelf, en niet (of niet alleen) het onderwerp. De beweging van de camera moet vloeiend en schokvrij zijn, anders wordt de kijker zenuwachtig van het resultaat. Professionele filmers gebruiken voor travelling shots een dolly, een verrijdbaar platform waarop de camera staat. Zo’n dolly is echter duur en niet handig als je alleen werkt.

Het Amerikaanse bedrijf Cinetics heeft nu een slim alternatief: de CineSkates. Cinetics nam een Gorillapod-statief en plaatste er skateboard-wielen onder. Als je de wielen in dezelfde richting zet en je camera op de GorillaPod zet, heb je een verrijdbaar statief. Doordat de poten van de Gorillapod flexibel zijn, kan je de camera laag tegen de grond laten hangen. Door de wieltjes schuin te plaatsen, kan de camera ook draaiende bewegingen maken.

Hoe schokvrij de beelden zijn, hangt van de ondergrond af. Op een tafel of een betonvloer krijgen we mooi vloeiende shots. Op een tegelvloer daarentegen veroorzaakt elke voeg storende vibraties. We merken wel dat de interne microfoon van onze camera het geratel van de wieltjes oppikt. En het lage camerastandpunt is niet voor elk soort shot ideaal.

De CineSkates zijn apart te koop, of in een kit met de stevige GorillaPod Focus en een balhoofd van Joby (samen 300 dollar). Er is nog geen Europese verkoper; hou rekening met doaunekosten als je rechtstreeks bij Cinetics bestelt.

Prijs: 200 dollar (zonder statief en balhoofd)

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.